Rizični teret ipak može preko Dunava

Bez autora
Nov 19 2018

JP “Putevi Srbije” daće dozvolu firmi “Holeman transport” za vanredni prevoz preko mosta Smederevo Kovin delova konstrukcije za izgradnju vetroparka u Izbištu kod Vršca. Posle polemika dela stručne javnosti da Kovinski most može da se sruši zbog ogromne količine tereta, nadležni su odobrili prevoz sa ograničenjem do 80 tona. Posle informacije da je plan je da se preko Kovinskog mosta na Dunavu obavi oko 300 transporta delova za vetrenjače teških oko 100 tona i dugačkih 60 metara, pojedini stručnjaci skrenuli su pažnju da bi to moglo da dovede do oštećenja, pa čak i rušenja mosta, sa ljudskim žrtvama. Investitor je za dopremu delova za vetropark kod Vršca izabrao Luku Smederevo, dok oni koji su se usprotivili o tome kažu da je logičnije da se za transport odabere Luka Pančevo.

Rizični teret ipak može preko DunavaJP “Putevi Srbije” daće dozvolu firmi “Holeman transport” za vanredni prevoz preko mosta Smederevo Kovin delova konstrukcije za izgradnju vetroparka u Izbištu kod Vršca, saznaju “Novosti”. Posle polemika dela stručne javnosti da Kovinski most može da se sruši zbog ogromne količine tereta, nadležni su odobrili prevoz sa ograničenjem do 80 tona.

Posle informacije da je plan je da se preko Kovinskog mosta na Dunavu obavi oko 300 transporta delova za vetrenjače teških oko 100 tona i dugačkih 60 metara, pojedini stručnjaci skrenuli su pažnju da bi to moglo da dovede do oštećenja, pa čak i rušenja mosta, sa ljudskim žrtvama.

Investitor je za dopremu delova za vetropark kod Vršca izabrao Luku Smederevo, dok oni koji su se usprotivili o tome kažu da je logičnije da se za transport odabere Luka Pančevo.

Nakon oprečnih informacija o tome da li će ovaj transport biti zabranjen, potražili smo odgovore u “Putevima Srbije”.

- JP “Putevi Srbije” izdaće dozvole domaćoj firmi “Holeman transport” za obavljanje vanrednog prevoza za transport do 80 tona na trasi puta preko Kovinskog mosta. Za sve transporte teže od 80 tona prevozniku će biti ponuđena trasa iz luke Pančevo - kažu u JP “Putevi Srbije”.

Nadležni napominju da je zbog velike količine tereta za prevoze preko 80 tona ponuđen alternativni putni pravac koji je deo zahtevane trase Smederevo-Pančevo-Zagajica, i to pravac Pančevo-Zagajica.

Nije saopšteno kada će ovaj prevoz biti sproveden, koliko će trajati, kao i da li će izazvati zastoj na ovom saobraćajnom koridoru.

Vetropark u Izbištu

Vetropark “Košava” u ataru sela Izbište, kod Vršca, gradi kompanija “MK Fintel vind”, inače vlasnik prva dva vetroparka u Srbiji - “Kula” kod Kule i “La pikolina” u selu Zagajica, kod Vršca. Prvi je otvoren 2015, a drugi godinu kasnije. Njihova ukupna vrednost je 25 miliona evra.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik