Za troškove bez hrane potrebno je čak 940 KM

Bez autora
Nov 20 2018

Balkanski Barometar 2018., koji donosi pregled stanja u zemljama Balkana o percepciji građana i gospodarstvenika o napretku. Kada je riječ o BiH, podaci nikada nisu bili lošiji o percepciji građana promatrajući podatke iz prethodne četiri godine. Istraživanje je pokazalo i to da 21 posto populacije kaže da nisu bili u mogućnosti platiti stanarinu ili komunalije, a 14 posto njih kazalo je da nije u mogućnosti priuštiti sebi osnovne potrepštine poput odjeće, hrane i slično. Ovakvi podaci i ne čude s obzirom na to da je jednoj četveročlanoj obitelji mjesečno za sve izdatke, osim hrane, potrebno čak 940 maraka. Dok s druge strane prosječna plaća iznosi, prema posljednjim podacima, 888 KM.

Za troškove bez hrane potrebno je čak 940 KMBalkanski Barometar 2018., koji donosi pregled stanja u zemljama Balkana o percepciji građana i gospodarstvenika o napretku. Kada je riječ o BiH, podaci nikada nisu bili lošiji o percepciji građana promatrajući podatke iz prethodne četiri godine.

Osnovni troškovi

Istraživanje je pokazalo i to da 21 posto populacije kaže da nisu bili u mogućnosti platiti stanarinu ili komunalije, a 14 posto njih kazalo je da nije u mogućnosti priuštiti sebi osnovne potrepštine poput odjeće, hrane i slično.

Ovakvi podaci i ne čude s obzirom na to da je jednoj četveročlanoj obitelji mjesečno za sve izdatke, osim hrane, potrebno čak 940 maraka. Dok s druge strane prosječna plaća iznosi, prema posljednjim podacima, 888 KM.

Dakle, nedovoljna za osnovne izdatke, i to bez hrane. Prema izračunima, prosječan mjesečni trošak za stanarinu, grijanje, struju, vodu, odvoz smeća i održavanje zgrade kreće se oko 370, dok internet, kabelska, RTV pretplata i dva računa za mobilni telefon koštaju oko 105 KM.

Jedna obitelj u prosjeku, a da ne pretjeruje, potroši rezervoar goriva, što s jednom mjesečnom učeničkom kartom košta oko 130 maraka. Za doručak dvoje djece u školi, kao i obrok, te po jednu kavu za roditelje, mjesečno je potrebno osigurati oko 260 KM, pod pretpostavkom da nitko od njih dnevno ne pojede nešto skuplje od 2,5 KM.

Na higijenu, odnosno šampon, sapun, pjenu za brijanje, pastu za zube, deterdžent za rublje, kreme, sanitarije, deterdžent za suđe, treba oko 70 KM.

Život na kredit

Iz svega nabrojanoga nije teško zaključiti da od jedne prosječne plaće u BiH obitelj ne može preživjeti. Stoga i ne čudi da građani sve više ulaze u dužničko ropstvo uzimanjem nenamjenskih kredita da bi popunili potrošačku košaricu koju prosječna plaća pokriva s jedva 45 posto.

Građani se zadužuju čak i za kupnju hrane, odjeće i knjiga. U udrugama potrošača naglašavaju da porast troškova svih životnih namirnica, kao i režija, ukazuje da većina obitelji teško preživljava.

– Na dnu smo ljestvice kako po primanjima tako i po kvaliteti života. Većina ljudi, bez pomoći roditelja ili nekog posla na “crno”, teško može preživjeti mjesec bez pozajmljivanja, kredita, odlaska u nedopušteni minus – kazala je za medije predsjednica prijedorske Udruge za zaštitu potrošača “Don” Murisa Marić.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik