Posavljaci voće i povrće uskoro više neće morati prodavati u bescjenje

Bez autora
Nov 20 2018

U svojim planovima na početku 2018. načelnik općine Orašje stavio je prioritet na izgradnju općinske hladnjače za potrebe voćara i povrtlara. Projekt, koji se financira dijelom iz proračuna općine Orašje, a dijelom iz sredstava IFAD-a, preko SERDE kao pružatelja usluga, mogao bi biti realiziran do kraja ove godine, a njemu se najviše raduju lokalni voćari i povrtlari. Kako općina Orašje već 15-ak godina investira i potiče na različite načine voćarsku i povrtlarsku proizvodnju, koja je već sada na popriličnoj razini, hladnjača na ovom području znači jako puno. Raduje nas da su radovi pri kraju, a njezinim dovršenjem i puštanjem u funkciju smanjit će se oscilacije u cijeni voća i povrća na tržištu prouzročene uvozom takvih proizvoda. Uvjeren sam da će hladnjača potaknuti lokalne voćare i povrtlare da ozbiljnije razmišljaju o povećanju svoje proizvodnje, smatra načelnik Vincetić. Slično razmišlja i većina voćara koji željno očekuju paljenje postrojenja za hlađenje.

Posavljaci voće i povrće uskoro više neće morati prodavati u bescjenjeU svojim planovima na početku 2018. načelnik općine Orašje stavio je prioritet na izgradnju općinske hladnjače za potrebe voćara i povrtlara. Projekt, koji se financira dijelom iz proračuna općine Orašje, a dijelom iz sredstava IFAD-a, preko SERDE kao pružatelja usluga, mogao bi biti realiziran do kraja ove godine, a njemu se najviše raduju lokalni voćari i povrtlari.

- Kako općina Orašje već 15-ak godina investira i potiče na različite načine voćarsku i povrtlarsku proizvodnju, koja je već sada na popriličnoj razini, hladnjača na ovom području znači jako puno. Raduje nas da su radovi pri kraju, a njezinim dovršenjem i puštanjem u funkciju smanjit će se oscilacije u cijeni voća i povrća na tržištu prouzročene uvozom takvih proizvoda. Uvjeren sam da će hladnjača potaknuti lokalne voćare i povrtlare da ozbiljnije razmišljaju o povećanju svoje proizvodnje - smatra načelnik Vincetić.

Suvremeno opremljena

Slično razmišlja i većina voćara koji željno očekuju paljenje postrojenja za hlađenje. Objekt je, kažu, odlična vizija za voćare i povrtlare, osobito za sljedeće razdoblje kada će pristupiti ugovaranju proizvodnje. Ističu da bi početak rada hladnjače omogućio zapošljavanje barem dva-tri djelatnika.

– Nećemo više morati podlijegati pritiscima nakupaca nego svoje proizvode skladištiti i čekati bolju cijenu na tržištu. Suvremeno opremljena hladnjača je veliki stimulans za sve nas - ističe Marko Ivanović, predsjednik Udruge voćara Orašje.

Voćar Joso Živković iz Matića smatra kako će s hladnjačom doći i novi proizvođači voća i povrća na ovom području što će doprinijeti da se ozbiljnije nametnu i bolje pozicioniraju među konkurencijom. Također, aktualizirala se priča o povećanju površina pod voćnjacima, kao i obimnija plastenička proizvodnja povrća. Do sada su, kaže, većinom bili prepušteni sami sebi i svatko se snalazio na svoj način. Sočne plodove šljive, jabuke i kruške te povrće vrhunske kvalitete prodavali su ponekad u bescjenje, a oni uporniji vozili su u Gradačac i plaćali uskladištenje, što je bio dodatni teret za proizvodnu cijenu.

Joso je među nekolicinom voćara koji su za svoje potrebe izgradili mini hladnjaču za manje količine svojih proizvoda. Dio sredstava je uložio i u postrojenje za cijeđenje voća, a prirodne sokove izvrsne kvalitete, kaže, plasira bez poteškoća.

Radovi pri kraju

Ukupna vrijednost izgradnje hladnjače iznosi oko 327.000 KM, od čega će Ured za koordinaciju projekta izdvojiti 175 tisuća KM dok će preostalih 46 posto financirati općina. Radovi su pri kraju, preostalo je izvršiti priključak na struju i još neke detalje te urediti prostor ispred i oko hladnjače, a do kraja godine objekt bi mogao biti stavljen u funkciju.

Na istoj lokaciji planira se izgraditi i distribucijski centar za voće i povrće. Odluku o ustupanju hladnjače na korištenje krajnjim korisnicima treba donijeti oraško Općinsko vijeće, što će najvjerojatnije biti učinjeno već na idućoj sjednici.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik