Berzansko zvono nakon 80 godina

Bez autora
Nov 20 2018

Na Beogradskoj berzi danas se posle više od 80 godina oglasilo berzansko zvono i simbolično obeležilo početak trgovanja akcijama kompanije Fintel Energija a. d. To je prva kompanija koja je svojevoljno iznela akcije na berzu. Sa početnih 500 dinara po akciji, cena je u trgovanju dostigla 506 dinara, a u kratkom roku prodate su akcije za 755,2 miliona dinara. Beogradska berza osnovana je 1894. godine, dve godine pre nego što je uspostavljen Dau Džons indeks i bila je jedna od najuticajnih berzi u ovom delu sveta. Direktor Beogradske berze Siniša Krneta izjavio je da se prvi put posle više od 80 godina na Beogradskoj berzi čulo berzansko zvono kojim je simbolično obeležen početak trgovanja akcijama kompanije koja je donela hrabru odluku i od privatne kompanije postala javno društvo.

Berzansko zvono nakon 80 godinaNa Beogradskoj berzi danas se posle više od 80 godina oglasilo berzansko zvono i simbolično obeležilo početak trgovanja akcijama kompanije Fintel Energija a. d. To je prva kompanija koja je svojevoljno iznela akcije na berzu.

Sa početnih 500 dinara po akciji, cena je u trgovanju dostigla 506 dinara, a u kratkom roku prodate su akcije za 755,2 miliona dinara. Beogradska berza osnovana je 1894. godine, dve godine pre nego što je uspostavljen Dau Džons indeks i bila je jedna od najuticajnih berzi u ovom delu sveta.

Direktor Beogradske berze Siniša Krneta izjavio je da se prvi put posle više od 80 godina na Beogradskoj berzi čulo berzansko zvono kojim je simbolično obeležen početak trgovanja akcijama kompanije koja je donela hrabru odluku i od privatne kompanije postala javno društvo.

"Verujemo da je ovo tek početak izlaska većeg broja srpskih kompanija na Berzu i stavljanja tržišta kapitala Srbije u funkciju domaće ekonomije, ali i vraćanje tržištu važnosti i značaja koji mu po definiciji pripadaju", rekao je Krneta, navodi se u saopštenju Berze.

Proces Inicijalne javne ponude akcija kompanije Fintel Energija završen je 30. oktobra, a u toku trajanja ponude upisano je preko 1,5 miliona akcija, koliko je bilo propisano kao minimalan prag uspešnosti ovog procesa.

Ovim postupkom Fintel Energija je prikupila 755,2 miliona dinara neophodnih za dalje poslovanje i širenje mreže vetroparkova u Srbiji.

Direktor Fintel Energije, Ticijano Đovaneti, izjavio je da je veoma zadovoljan interesovanjem investitora i njihovim poverenjem, te da se nada da će i trgovanje akcijama ove kompanije na Beogradskoj berzi izazvati istu pažnju.

Akcije kompanije Fintel Energija uključene su na Prime Listing Beogradske berze, najkvalitetniji segment domaćeg tržišta kapitala.

Fintel Energija iz Beograda je ćerka firme Fintel Energia S.p.A, koja je od 2010. listirana na berzi u Milanu, delu Londonske berze.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik