Naknade u jednom umesto u 19 zakona

Bez autora
Nov 20 2018

Umesto kroz 19, pitanje naknada za korišćenje javnih dobara biće rešeno jednim zakonom. Privreda na ovaj propis čeka godinama, i dosad je čitala nekoliko predloga.Ministarstvo finansija predstavilo je novu verziju koja, između ostalog, uvodi naknadu za unapređenje energetske efikasnosti i precizira koliko će banje plaćati za korišćenje lekovite vode. Ukida se naknada za prekomerno korišćenje javnog puta, za obavezne rezerve prirodnog gasa, za biogorivo, ali i predviđa da se naknada za promenu namene poljoprivrednog zemljišta plaća za sve parcele, a ne samo za obrađene.Unapređenje energetske efikasnosti preliće se i na džep potrošača.

Naknade u jednom umesto u 19 zakonaUmesto kroz 19, pitanje naknada za korišćenje javnih dobara biće rešeno jednim zakonom. Privreda na ovaj propis čeka godinama, i dosad je čitala nekoliko predloga.

Ministarstvo finansija predstavilo je novu verziju koja, između ostalog, uvodi naknadu za unapređenje energetske efikasnosti i precizira koliko će banje plaćati za korišćenje lekovite vode. Ukida se naknada za prekomerno korišćenje javnog puta, za obavezne rezerve prirodnog gasa, za biogorivo, ali i predviđa da se naknada za promenu namene poljoprivrednog zemljišta plaća za sve parcele, a ne samo za obrađene.

Unapređenje energetske efikasnosti preliće se i na džep potrošača. Naknadu će plaćati snadbevači električnom energijom i prirodnim gasom, ali i trgovci naftnim derivatima. U Udruženju naftnih kompanija Srbije kažu da su očekivali da se nove aktivnosti finansiraju iz ionako previsoke akcize na gorivo, a ne da se naknade dodaju.

- Naknada za biogoriva je bila predviđena ranije, ali nikada nije zaživela - objašnjava Tomislav Mićović, predsednik UNKS.

- Trebalo je da obveznici budu proizvođači i uvoznici goriva. Država je od nje odustala i mi još ne znamo kakva je namera, kako će podsticati potrošnju biogoriva. Novina je naknada za unapređenje energetske efikasnosti. Već sada Srbija prednjači po opterećenjima na gorivo. Od 160 dinara, koliko košta litar goriva, budžetske takse iznose 85 dinara.

I dosad je postojala, ali je nisu svi uredno plaćali, naknada za korišćenje prirodnog lekovitog faktora. Plaćaju je banje za termalne i mineralne vode koje koriste u lečenju i rehabilitaciji. Budući zakon predviđa obavezu da svi koji moraju da je plaćaju, u roku od šest meseci pribave i montiraju merne instrumente radi kontrole utrošene vode.

- Imamo Zakon o banjama koji predviđa plaćanje te naknade, ali nisu bili propisani iznosi. U praksi su centri plaćali po svom nahođenju lokalnim samoupravama - objašnjava Vladan Vešković, sekretar Udruženja banja Srbije.

- Ovaj zakon pozdravljamo, ali smatramo da treba napraviti veću razliku ukoliko se ta voda koristi za velnes ili za medicinsku rehabilitaciju. Zakon predviđa 20 odsto nižu cenu u slučaju lečenja, ali mi verujemo da umanjenje treba da bude 50 odsto. Oni predlažu 50 dinara po kubnom metru, a mi tražimo da to bude 25. Možda ne deluje da je cene velika, ali ta voda ne može da se isključi i ne može da se reguliše njena potrošnja, tako da imamo situaciju da jedan centar troši 415.000 kubnih metara vode godišnje.

Košta i ugljen-dioksid

Plaćaće se i naknada za korišćenje resursa i rezervi mineralnih sirovina za ugljen-dioksid. On se dosad vodio u grupi ugljovodonika u tečnom i gasovitom stanju.

Predloženo je da se visina naknade za sve metalične i nemetalične sirovine koje su podvrgnute bilo kojem postupku prerade (pirometalurškom, hidrometalurškom ili elektrometalurškom) utvrdi u procentu od neto prihoda. Prema postojećem zakonskom rešenju, naknada se plaćala samo za metalične sirovine podvrgnute piro postupku prerade.

Usklađivanje

Iznosi naknada će se usklađivati svake godine. Oni će se uvećavati za procenat godišnje inflacije, koju saopštava Republički zavod za statistiku. Godišnje će se utvrđivati i eventualni izuzeci od usklađivanja.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik