Znate li koje biznis ideje vrijede 10.000 eura?

Bez autora
Nov 21 2018

Bilje i Ljekobilje, Axis, Dawood, Greens, Agro Revolucija i Freya design, najperspektivnije su ideje EFSE Turnira u poduzetništvu, koji je u organizaciji EFSE Poduzetničke Akademije održan u utorak u Sarajevu, a koje su kao takve dobile nagradu od 10.000 eura. Nagrade za poslovnu akceleraciju u iznosu od 6.000 eura dobili su Tree D One, Igrajući rasti i Fedback, dok su podršku EFSE Akademije dobili i Super žena, Farmer.ba i Hurma Hanuma, te Novi Semafor i Urbani Krovovi. Na ovom turniru poduzetništva 22 poduzetnika iz inkubatora Fondacije Mozaik i Sarajevske regionalne razvojne agencije SERDA takmičili su se za novčane nagrade namijenjene daljnjem razvoju njihovih biznisa, a cilj organizovanja turnira je, prema riječima organizatora, bio da ohrabri i ojača male poduzetnike, omogući im pristup finansiranju te da se ukaže na koji način može da se unaprijedi poduzetnička klima u BiH.

Znate li koje biznis ideje vrijede 10.000 eura?Bilje i Ljekobilje, Axis, Dawood, Greens, Agro Revolucija i Freya design, najperspektivnije su ideje EFSE (Evropski fond za razvoj jugoistočno Evrope) Turnira u poduzetništvu, koji je u organizaciji EFSE Poduzetničke Akademije održan u utorak u Sarajevu, a koje su kao takve dobile nagradu od 10.000 eura.

Nagrade za poslovnu akceleraciju u iznosu od 6.000 eura dobili su Tree D One, Igrajući rasti i Fedback, dok su podršku EFSE Akademije dobili i Super žena (Nagrada za ženu poduzetnicu), Farmer.ba i Hurma Hanuma (Nagrada za inovativnost u poslovanju), te Novi Semafor i Urbani Krovovi (Nagrada za društveni impakt).

Na ovom turniru poduzetništva 22 poduzetnika iz inkubatora Fondacije Mozaik i Sarajevske regionalne razvojne agencije SERDA takmičili su se za novčane nagrade namijenjene daljnjem razvoju njihovih biznisa, a cilj organizovanja turnira je, prema riječima organizatora, bio da ohrabri i ojača male poduzetnike, omogući im pristup finansiranju te da se ukaže na koji način može da se unaprijedi poduzetnička klima u BiH.

Prema riječima Amira Zukića, ministra razvoja, poduzetništva i obrta FBiH neophodno je jako puno komunicirati i objašnjavati mladima kako se može pokrenuti biznis, ali i raditi na stvaranju sistema koji će omogućiti bržu registraciju poslovanja.

- Danas za registraciju poslovanja u FBIH treba između 7 i 15 dana, što nije loše, ali moglo bi biti bolje, kazao je Zukić.

Elvira Lefting, direktorica firme Finance in Motion i investicijski savjetnik EFSE Fonda, poručila je ovom prilikom kako je turnir pokazao da BiH ima poduzetne ljude kojima samo treba podrška, prije svega finansijska, kako bi ostvarili izuzetne rezultate.

- Ova manifestacija je pokazala da imamo poduzetnike sa briljantnim idejama i planovima, stoga bi vlasti trebale da porade na stvaranju pogodnijeg poslovnog ambijenta, kazao je guverner Centralne banke BiH Senad Softić.

Jedan od učesnika bio je i društveni biznis Greens koji se bavi proizvodnjom mikropovrća i začina, a prema riječima Almira Drnde ovakvi turniri su odlična prilika da startupi sebi osiguraju sredstva kako za pokretanje tako i za dalji razvoj biznisa.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik