Kompanije iz Srbije na Međunarodnom sajmu privrede u Tirani

Bez autora
Nov 21 2018

Privredna komora Srbije i Razvojna agencija Srbije organizuju nastup srpskih privrednika na 25. Međunarodnom sajmu privrede u Tirani, koji se održava od 21. do 24. novembra 2018. godine. Na oko 300 kvadrata Nacionalnog štanda svoj proizvodni program i izvozni potencijal, predstaviće 24 kompanije iz gotovo svih sektora privređivanja - od agrobiznisa do IKT. Privredna komora Srbije već tradicionalno vodi kompanije na sajam u Tiranu i iskustvo je pokazalo da je svaka druga kompanija koja je u organizaciji PKS posetila sajam privrede u Tirani, potpisala ugovor sa albanskim partnerima, što pokazuje koliki je značaj nastupa na sajmovima, rekao je Marko Čadež, predsednik PKS-a i naveo da će sajam posetiti i kompanije koje nisu izlagači, tako da će u Tirani ovih dana Srbiju predstavljati oko 70 privrednika iz gotovo 40 kompanija.

Kompanije iz Srbije na Međunarodnom sajmu privrede u TiraniPrivredna komora Srbije i Razvojna agencija Srbije organizuju nastup srpskih privrednika na 25. Međunarodnom sajmu privrede u Tirani, koji se održava od 21. do 24. novembra 2018. godine.

Na oko 300 kvadrata Nacionalnog štanda svoj proizvodni program i izvozni potencijal, predstaviće 24 kompanije iz gotovo svih sektora privređivanja - od agrobiznisa do IKT.

Privredna komora Srbije već tradicionalno vodi kompanije na sajam u Tiranu i iskustvo je pokazalo da je svaka druga kompanija koja je u organizaciji PKS posetila sajam privrede u Tirani, potpisala ugovor sa albanskim partnerima, što pokazuje koliki je značaj nastupa na sajmovima, rekao je Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije i naveo da će sajam posetiti i kompanije koje nisu izlagači, tako da će u Tirani ovih dana Srbiju predstavljati oko 70 privrednika iz gotovo 40 kompanija.  

Čadež je podsetio da trgovina sa Albanijom raste iz godine u godinu, obostrano, da je rast ravnomeran i  da su u  2017. razmena i izvoz porasli za više od trećine. 

„Za dalje unapređenje trgovinske i ukupne privredne saradnje, posebno je značajan jučerašnji dogovor ministara finansija Srbije i Albanije da se u decembru potpiše memorandum o razumevanju o daljoj liberalizaciji trgovine, čiji je cilj usaglašavanje fitosanitarnih sertifikata, ubrzavanje zajedničkih carinskih procedura i olakšanje trgovine“, istakao je Čadež.

Mogućnosti plasmana proizvoda iz Srbije znatno prevazilaze vrednost izvoza i sajam PANAIR dobra je prilika da naši proizvođači predstave svoje proizvodne programe, izvozne mogućnosti, učvrste postojeće i uspostave nove poslovne veze sa partnerima iz Albanije i izlagačima iz drugih zemalja, rekao je predsednik PKS.

Kao i prethodnih godina, i ove godine gotovo trećina izlagača iz Srbije su kompanije prehrambene industrije - proizvođači najtraženijih proizvoda, od hrane za bebe, bezalkoholnih napitaka, mlečnih i proizvoda mesne industrije, prerađenog i konzervisanog voća i povrća, do konditorskih proizvoda.

Na Nacionalnom štandu Srbije izlažu i kompanije iz metalske i elektro industrije, hemijske, gumarske, tekstilne, drvoprerađivačke, farmaceutske, kao i industrije građevinskog materijala.

Među izlagačima su kompanije koje nude IT inovativna rešenja za data centre i informacione sisteme u svim sektorima privređivanja, kao i led dispeleje za vozila javnog saobraćaja i parking servise. Predstaviće se  i firme iz sektora usluga kao što logističke, distributerske kuće.

Međunarodni sajam privrede u Tirani je po broju izlagača i posetilaca najznačajnija sajamska manifestacija u Albaniji, koja će okupiti izlagače iz više od 20 zemalja. Prošle godine na ovom sajamu je zabeleženo preko 20.000 posetilaca.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik