Fitch pozitivno o partnerstvu ukrajinskog MHP-a i Perutnine Ptuj

Bez autora
Dec 04 2018

Agencija Fitch smatra potencijalnu MHP-ovu akviziciju slovenske Perutnine Ptuj vrlo korisnom za poslovni profil ukrajinske tvrtke, pri čemu akvizicija ne bi naštetila financijskom rejtingu MHP-a. Fitch procjenjuje da MHP i Perutnina imaju slične poslovne modele: obje kompanije su vertikalno integrirane – od proizvodnje hrane za životinje do uzgoja peradi i obrade mesa. Pored toga, kupovina Perutnine se uklapa u strategiju MHP u smislu jačanja prisutnosti izvan Ukrajine, naročito u Europskoj uniji, te povećanja prodaje i prihoda od proizvoda s dodanom vrijednosti. Fitch procjenjuje da će Perutnina predstavljati oko 20 odsto prodaje i gotovo 10 odsto EBITDA-e u konsolidiranoj fiskalnoj godini 2018., te će time omogućiti MHP-u da generira dvije trećine prihoda i gotovo 60 odsto EBITDA-e izvan Ukrajine.

Fitch pozitivno o partnerstvu ukrajinskog MHP-a i Perutnine PtujAgencija Fitch smatra potencijalnu MHP-ovu akviziciju slovenske Perutnine Ptuj vrlo korisnom za poslovni profil ukrajinske tvrtke, pri čemu akvizicija ne bi naštetila financijskom rejtingu MHP-a.

Fitch procjenjuje da MHP i Perutnina imaju slične poslovne modele: obje kompanije su vertikalno integrirane – od proizvodnje hrane za životinje do uzgoja peradi i obrade mesa.

Pored toga, kupovina Perutnine se uklapa u strategiju MHP u smislu jačanja prisutnosti izvan Ukrajine, naročito u Europskoj uniji, te povećanja prodaje i prihoda od proizvoda s dodanom vrijednosti.

Fitch procjenjuje da će Perutnina predstavljati oko 20% prodaje i gotovo 10% EBITDA-e (dobit prije kamata, poreza i amortizacije) u konsolidiranoj fiskalnoj godini 2018., te će time omogućiti MHP-u da generira dvije trećine prihoda i gotovo 60% EBITDA-e izvan Ukrajine.

Agencija Fitch, jedna od tri velike globalne nezavisne agencije za kreditni rejting, naglašava financijsku snagu kompanije MHP, koja planira uložiti 200 milijuna eura u unapređivanje proizvodne baze svog novog partnera.

Fitch ističe da će MHP imati znatno veću profitabilnost nego drugi veliki međunarodni prerađivači mesnih proizvoda, kao što su američke firme Tyson i Smithfield.

MHP je potpisao ugovor o otkupu dionica s Perutninom Ptuj i čeka na odobrenje slovenske Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja. Odobrenja institucija iz ostalih država regije već su stigla.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik