London gubi 800 milijardi evra seobom banaka u Frankfurt

Bez autora
Dec 06 2018

Procenjuje se da će London do marta sledeće godine izgubiti do 800 milijardi evra aktiva, pošto banke prenose svoje poslovne operacije u druge centre pre nego što se dogodi Bregzit.Lobistička grupa "Frankfurt na Majni Finansije" objavila je ovu cifru prošle nedelje, koju je izračunala na osnovu potvrde da je 30 finansijskih institucija podnelo zahtev Evropskoj centralnoj banci za preseljenje svog sedišta u Frankfurt. FMF tvrdi da će ta brojka biti veća do marta i da će nastaviti da raste nakon Bregzita.

London gubi 800 milijardi evra seobom banaka u FrankfurtProcenjuje se da će London do marta sledeće godine izgubiti do 800 milijardi evra (oko 909 milijardi dolara) aktiva, pošto banke prenose svoje poslovne operacije u druge centre pre nego što se dogodi Bregzit.

Lobistička grupa "Frankfurt na Majni Finansije" (FMF) objavila je ovu cifru prošle nedelje, koju je izračunala na osnovu potvrde da je 30 finansijskih institucija podnelo zahtev Evropskoj centralnoj banci za preseljenje svog sedišta u Frankfurt, izveštava američka tv mreža CNBC.

FMF tvrdi da će ta brojka biti veća do marta i da će nastaviti da raste nakon Bregzita.

Više od 800 milijardi evra koje će "otići" iz Londona odnose se na bilansne aktive kao što su gotovina, inventar i avansno plaćanje troškova.

Direktor FMF-a Hubertus Vat naveo je u imejlu za CNBC da neizvesnost prisiljava banke da presele selektovane poslovne sektore ili svoje cele kompanije iz Ujedinjenog Kraljevstva.

"Dok god neizvesnost traje, većina institucija će verovatno se opredeliti za neko minimalno rešenje. U svakom slučaju, jasno je da će uslediti drugi krug značajnih posledica", ocenio je on.

Nekoliko velikih banaka je najavilo da će premestiti i zaposlene iz Londona pre početka Bregzita, a u FMF-u procenjuju da će u Frankfurt biti prebačeno do 10.000 radnih mesta i da će se će taj proces nastaviti do 2024. godine.

S druge strane, grupe koje predstavljaju London i njen finansijski sektor kažu za CNBC da se finansijska industrija priprema za najgori scenario, i da efekat korporativnih preseljenja tek treba da se utvrdi.

Ketrin MekGinis, predsednica korporacije Londonski Siti, kaže da nije uočila strahovanja od toga da će se znatajan gubitak radnih mesta materijalizovati.

"Međutim, kompanije pažljivo prate kako napreduju pregovori između dve strane. To će igrati važnu ulogu pri odlučivanju koje će odrediti da li ćemo zabeležiti veće preseljenje radnih mesta na kontinent posle Bregzita", navela je ona.

"Londonski globalni finansijski centar ne može se tek tako prekopirati bilo gde na kontinentu. Sada je u interesu svih da se ide u pravcu budućeg sporazuma koji pokriva finansijske i profesionalne servise- neuspeh u tome bi nesumnjivo naštetio ekonomijama i Evropske unije i Ujedinjenog Kraljevstva, ograničavajući rast i rizikujući radna mesta", zaključila je Mek Ginis.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik