pretraga

kursna lista

RS

BA

HR

MK

EUR 117.7414
USD 104.9482
CHF 106.6885
GBP 131.2174
CAD 80.3586
HRK 15.9524
BAM 60.2002
EUR 1.955830
CAD 1.349428
HRK 26.179579
CHF 1.775370
GBP 2.573629
USD 1.757863
RSD 1.592767
CAD 5.051136
CZK 0.281834
CHF 6.985052
GBP 9.636229
USD 6.918497
EUR 7.624184
PLN 1.743468
EUR 61.505
USD 46.5066
GBP 72.8128
CHF 46.4119
CAD 45.4818
05.12.2018.Makfax Macedonia

МЗШВ потпиша четири нови проекти на ФАО

МЗШВ потпиша четири нови проекти на ФАОМинистерот за земјоделство, шумарство и водостопанство, Љупчо Николовски, потпиша четири нови регионални проекти на ФАО во вкупен износ од 1,5 милион американски долари.

„Овие проекти се голем придонес кон решавање на актуелните прашања во регионот и подобра координација во справување со заедничките проблеми. Приближувајќи ги иновативните меѓународни практики и глобалните стандарди, ФАО во наредниот период ќе ни помогне да ги оствариме целите предвидени во стратешките документи, како и законските обврски, и успешно да ги спроведеме мерките во програмите за поддршка на земјоделството и руралниот развој“, изјави Николовски.

Првиот проект е насочен кон подобрување на контролата на штетници на растенија и системот за фитосанитарна сертификација и предвидува низа специјализирани обуки за сите чинители во фитосанитарниот систем.

За вториот проект, итно справување со африканска свинска чума на Балканот, е многу важно навременото вклучување на Република Македонија како дел од регионот каде што се појави оваа сериозна болест.

Третиот регионален проект со кој ќе се развива стратегија за намалување загуби и отпад од храна доаѓа во вистинско време и се совпаѓа со еден од стратешките приоритети на Владата на Република Македонија.

Последниот проект е во областа на рибарството и аквакултурата и овозможува помош во креирањето на политиките во рибарството преку согледување на моменните состојбите, процена на постојните практики, нивна усогласеност со добрите меѓународни практики и нивен понатамошен развој.

Почнувањето на овие проекти е планирано во првите месеци од 2019 година.

Во јули годинава Република Македонија ја потпиша програмската рамка со Организацијата за храна и земјоделство на ОН (ФАО) за периодот 2018 – 2020 година, со која се поставуваат приоритетните области за Владата на Република Македонија.

Станува збор за три приоритетни области кои се во насока на зголемување на конкурентноста на земјоделскиот сектор, подобрување на животот во руралните средини преку одржлив рурален развој и јакнење на капацитететите за одржливо управување со природните ресурси и приспособување кон климатските промени.

Ocena
Vaša ocena
Bookmark and Share