Končar i China XD Electric: Prva hrvatsko-kineska tvornica

Bez autora
Dec 08 2018

Končar je najaktivnija hrvatska tvrtka na golemom kineskom tržištu. Nakon zajedničke proizvodnje transformatora, Končar sada širi partnerstvo s jednim od vodećih kineskih proizvođača elektroenergetske opreme China XD Electric Co. U Zagrebu su osnovali zajedničko poduzeće, a grade i prvu hrvatsko-kinesku tvornicu nedaleko od Zagreba. Nova tvornica visokonaponske opreme u Sesvetskom Kraljevcu je zajednička i prva "greenfield" investicija Končara i kineskog partnera. Zaposlit će se 50 novih radnika, a investicija je vrijedna 140 milijuna kuna. Rezultat je to dvogodišnjih pregovora s kineskim elektroenergetskim divom s gotovo 15.000 zaposlenih.

Končar i China XD Electric: Prva hrvatsko-kineska tvornicaKončar je najaktivnija hrvatska tvrtka na golemom kineskom tržištu. Nakon zajedničke proizvodnje transformatora, Končar sada širi partnerstvo s jednim od vodećih kineskih proizvođača elektroenergetske opreme China XD Electric Co. U Zagrebu su osnovali zajedničko poduzeće, a grade i prvu hrvatsko-kinesku tvornicu nedaleko od Zagreba.

Nova tvornica visokonaponske opreme u Sesvetskom Kraljevcu je zajednička i prva "greenfield" investicija Končara i kineskog partnera. Zaposlit će se 50 novih radnika, a investicija je vrijedna 140 milijuna kuna. Rezultat je to dvogodišnjih pregovora s kineskim elektroenergetskim divom s gotovo 15.000 zaposlenih.

Ugovor o osnivanju zajedničke tvrtke potpisan je u Zagrebu, no partnerstvo već daje rezultate. "Mi smo prije dva mjeseca sklopili ugovor o projektiranju i dobivanju dozvola. Očekujemo da će taj proces završiti sredinom godine  a onda ide izgradnja tvornice i nabava opreme", rekao je član Uprave Končara Miroslav Poljak.

Proizvodi vrhunske tehnologije isključivo su namijenjeni europskom tržištu. Prve isporuke visokonaponskih sklopnih postrojenja bit će 2020. godine.

Prodornog izvoznika očekuje i velik investicijski zamah. "Planiramo u sljedećih pet godina negdje oko milijardu kuna investicija, dominantno vezane uz visoke tehnologije i digitalizaciju.

Posao s Kinom uklapa se u Vladinu preporuku za iduću godinu. Trebamo ojačati industriju, inovacije, investicije i izvoz", rekao je predsjednik Uprave Končara Darinko Bago.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik