Industrijski park donosi 2,6 milijardi dolara investicija

Bez autora
Dec 10 2018

Izgradnja kineskog industrijskog parka u Beogradu trebalo bi da počne sredinom sledeće godine, a prvi efekti rada videće se već krajem 2019. godine, rečeno je na konferenciji „Inicijativa Pojas i put na Balkanu” u Beogradu. Industrijski park će samo u prvoj fazi Srbiji doneti oko 2,6 milijardi dolara direktnih investicija, rekao je na konferenciji Cou Cesi iz kineske korporacije CRBC. Ideja je da industrijski park privuče 70 preduzeća iz Kine, rekao je Cou i dodao da će u njemu raditi kompanije koje se bave proizvodnjom hrane, nameštaja… On je naveo da bi Kina želela da privuče i druge evropske i međunarodne kompanije u industrijski park, ističući da će u njemu raditi i srpske kompanije.

Industrijski park donosi 2,6 milijardi dolara investicijaIzgradnja kineskog industrijskog parka u Beogradu trebalo bi da počne sredinom sledeće godine, a prvi efekti rada videće se već krajem 2019. godine, rečeno je danas na konferenciji „Inicijativa Pojas i put na Balkanu” u Beogradu.

Industrijski park će samo u prvoj fazi Srbiji doneti oko 2,6 milijardi dolara direktnih investicija, rekao je na konferenciji Cou Cesi iz kineske korporacije CRBC (China Road and Bridge Corporation).

Ideja je da industrijski park privuče 70 preduzeća iz Kine, rekao je Cou i dodao da će u njemu raditi kompanije koje se bave proizvodnjom hrane, nameštaja…

On je naveo da bi Kina želela da privuče i druge evropske i međunarodne kompanije u industrijski park, ističući da će u njemu raditi i srpske kompanije.

„Rad industrijskog parka će biti usklađen sa regulativom EU”, istakao je Cou.

Prema njegovim rečima, taj industrijski park biće prvi takav projekat u Evropi i model kako će izgledati industrijski parkovi u drugim zemljama.

Cou navodi da će se prvi efekti rada industrijskog parka osetiti već krajem sledeće godine, budući da će izgradnja početi sredinom sledeće godine.

U prvoj fazi, većina preduzeća biće proizvođačka, posebno u oblasti prerade hrane, ali će tu biti i logističke kompanije, dok će u drugoj i trećoj fazi tu biti i kompanije koje se bave drugim ekonomskim granama.

„Moramo da razmišljamo o prednostima Srbije, kao što je proizvodnja i prerada hrane. Srbija ima dobru poljoprivrednu osnovu i nama su ti proizvodi potrebni”, rekao je kineski ambasador u Beogradu Li Mančang.

On je dodao da Kina svake godine uvozi mnogo poljoprivrednih proizvoda i najavio da će početi i uvoz u Kinu iz Srbije, od čega će Srbija imati veliku korist.

„Tako će jaz u smislu deficita između Kine i Srbije biti prevaziđen, to je vrlo bitno za Srbiju”, rekao je Li.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik