Izvođači presavili tabak: Tužba Ministarstvu za Ub-Lajkovac

Bez autora
Dec 10 2018

Putevi Užice i zemunski Planum, izvođači radova na sanaciji deonice autoputa Ub-Lajkovac, tužiće Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.Dve građevinske kompanije tražiće odštetu od 728 miliona dinara, jer im je taj posao oduzet, izjavio je generalni direktor Puteva Užice Leko Korićanac. On je u izjavi rekao da za nedostatke koji su se na autoputu pojavili u vidu pukotina, nakon što je saobraćajnica predata na korišćenje, nisu krivi izvođači, "nego loš glavni projekat, koji je uradio CIP". Tim dvema privatnim firmama je, pošto im je kao izvođačima radova oduzet posao, povučena bankarska garancija od 342 miliona dinara.

Izvođači presavili tabak: Tužba Ministarstvu za Ub-LajkovacPutevi Užice i zemunski Planum, izvođači radova na sanaciji deonice autoputa Ub-Lajkovac, tužiće Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Dve građevinske kompanije tražiće odštetu od 728 miliona dinara, jer im je taj posao oduzet, izjavio je generalni direktor Puteva Užice Leko Korićanac.

On je u izjavi za Blic rekao da za nedostatke koji su se na autoputu pojavili u vidu pukotina, nakon što je saobraćajnica predata na korišćenje, nisu krivi izvođači, "nego loš glavni projekat, koji je uradio CIP".

Tim dvema privatnim firmama je, pošto im je kao izvođačima radova oduzet posao, povučena bankarska garancija od 342 miliona dinara. Od ukupno aktivirane sume, Putevi Užice su izgubili 242 miliona, a Planum 100 miliona.

"Poštujemo Ministarstvo i svakog investitora, ali ne dozvoljavamo da neko iznosi netačne podatke na naš račun. Kažu da nismo koristili šljunak u gradnji nasipa, a šljunak nije ni bio predviđen. Priča da smo koristili blato je poražavajuća, koristili smo građevinski materijal koji je tražen projektom i koji ima ime i prezime", rekao je Korićanac.

List navodi da u Ministarstvu odštetni zahtev smatraju neosnovanim.

"Najbolja slika i prilika rada ovih kompanija jeste ta što se nakon skidanja asfalta jasno videlo da su za izgradnju umesto šljunka koristili glinu i blato.... Mi danas za rekonstrukciju te deonice moramo da potrošimo dodatne 1,2 milijarde dinara da bismo iznova gradili 2,5 kilometra trase", kažu u ministarstvu.

Iz Instituta CIP poručuju da projekat nije bio loš i da nije istina da je projekat sanacije potpuno različit od glavnog projekta, prenosi list.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik