Veći gubici na mreži zbog podmorskog kabla

Bez autora
Dec 12 2018

Gubici na prenosnoj mreži za narednu godinu planirani su u iznosu od 180 gigavat-sati, što je značajno više nego prethodne dvije godine, navodi se u energetskom bilansu za 2019. godinu. Uzrok većim gubicima, kako je objašnjeno, biće veći tranzit struje uslovljen puštanjem u rad podmorskog kabla između Crne Gore i Italije. Ostvareni gubici u prenosnoj mreži u 2017. godini su dva odsto manji od planiranih, dok je njihova ostvarenja u prošloj godini osam odsto iznad plana, istaknuto je u dokumentu koji je Vlada usvojila prošle sedmice. Planirano i da gubici na distributivnoj mreži naredne godine iznose 334 gigavat-sati, što je 12,5 odsto od ukupne potrošnje. U 2017. godini ti gubici su planirani na 336 gigavatsati, a ostvareno ih je 19 odsto više, odnosno 400 gigavat-sati.

Veći gubici na mreži zbog podmorskog kablaGubici na prenosnoj mreži za narednu godinu planirani su u iznosu od 180 gigavat-sati, što je značajno više nego prethodne dvije godine, navodi se u energetskom bilansu za 2019. godinu, pišu Dnevne novine.

Uzrok većim gubicima, kako je objašnjeno, biće veći tranzit struje uslovljen puštanjem u rad podmorskog kabla između Crne Gore i Italije.

“Ostvareni gubici u prenosnoj mreži u 2017. godini su dva odsto manji od planiranih, dok je njihova ostvarenja u prošloj godini osam odsto iznad plana”, istaknuto je u dokumentu koji je Vlada usvojila prošle sedmice.

Planirano i da gubici na distributivnoj mreži naredne godine iznose 334 gigavat-sati, što je 12,5 odsto od ukupne potrošnje.

“U 2017. godini ti gubici su planirani na 336 gigavatsati, a ostvareno ih je 19 odsto više, odnosno 400 gigavat-sati. Procjena ostvarenja gubitaka u ovoj godini iznosi 375 gigavat-sati, što je 13 odsto više od plana”, pokazuju podaci.

Komercijalni rad podmorskog kabla uticaće i da tranzit struje za narednu godinu bude 69 odsto veći od ovogodišnjeg rezultata.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik