BiH zabilježila ekonomski rast od dva odsto

Bez autora
Dec 12 2018

BiH je u prvom kvartalu ove godine ostvarila ekonomski rast od dva odsto u odnosu na isti period prethodne godine u svim kategorijama, osim javne potrošnje, navedeno je u informaciji Direkcije za ekonomsko planiranje BiH o kretanju makroekonomskih pokazatelja.Najznačajniji rast, a samim tim i doprinos ekonomskom rastu u prvom kvartalu ostvaren je u finalnoj potrošnji, koja je uvećana za 1,9 odsto u odnosu na isti period prethodne godine. Ovo povećanje ostvareno je zahvaljujući povećanju potrošnje domaćinstava od 2,5 odsto, dok je javna potrošnja smanjena za 0,2 odsto.

BiH zabilježila ekonomski rast od dva odstoBiH je u prvom kvartalu ove godine ostvarila ekonomski rast od dva odsto u odnosu na isti period prethodne godine u svim kategorijama, osim javne potrošnje, navedeno je u informaciji Direkcije za ekonomsko planiranje BiH o kretanju makroekonomskih pokazatelja.

Najznačajniji rast, a samim tim i doprinos ekonomskom rastu u prvom kvartalu ostvaren je u finalnoj potrošnji, koja je uvećana za 1,9 odsto u odnosu na isti period prethodne godine. Ovo povećanje ostvareno je zahvaljujući povećanju potrošnje domaćinstava od 2,5 odsto, dok je javna potrošnja smanjena za 0,2 odsto.

Osim povećanja potrošnje, u prvom kvartalu evidentirano je značajno povećanje investicija – za više od 30 odsto, što je, kako se navodi, dodatno podstaklo ostvareni ekonomski rast u BiH.

Tokom posmatranog perioda, ističe se u informaciji, zahvaljujući jačanju izvozne tražnje i povećanju poslovne aktivnosti u zemlji, povećani su izvoz i uvoz, a stope rasta su veće od 10 odsto.

Većina kratkoročnih indikatora o ekonomskim kretanjima u BiH pokazuju da je ekonomski rast iz prvog kvartala nastavljen i tokom drugog kvartala.

Povoljne ekonomske prilike u međunarodnom ekonomskom okruženju, najviše u zemljama EU, omogućile su nastavak trenda rasta u okviru spoljnotrgovinske robne razmjene s inostranstvom.

Na nastavak trenda rasta investicija u BiH mogli bi ukazati i dvocifreni rast investicija iz prvog kvartala, uz kreditni rast u domenu nefinansijskih preduzeća od 5,3 odsto i povećanje uvoza kapitalnih proizvoda od oko 11 odsto, te povećanje broja izdatih dozvola za više od 10 odsto za građenje u oblasti niskogradnje.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik