Ziđin uplaćuje 350 miliona dolara odmah po primopredaji RTB Bor

Kineska kompanija Ziđin će odmah nakon zvaničnog preuzimanja Rudarsko-topioničarskog basena Bor, koje će biti obavljeno 18. decembra, u gotovini uplatiti 350 miliona dolara, kaže Blagoje Spaskovski, generalni direktor RTB-a Bor. Za razliku od svih drugih partnerstava i prodaja u Srbiji, mi ćemo imati 350 miliona dolara 'keširanog' novca. Toliko će Ziđin odmah uplatiti, a dodatnih 900 miliona dolara ne uplaćuje nego investira. Sve ide na račun RTB-a Bor, koji je već otvoren u Kineskoj banci i odatle će se kontrolisano trošiti samo na investicije, rekao je Spaskovski.

Ziđin uplaćuje 350 miliona dolara odmah po primopredaji RTB BorKineska kompanija Ziđin će odmah nakon zvaničnog preuzimanja Rudarsko-topioničarskog basena Bor, koje će biti obavljeno 18. decembra, u gotovini uplatiti 350 miliona dolara, kaže Blagoje Spaskovski, generalni direktor RTB-a Bor.

"Za razliku od svih drugih partnerstava i prodaja u Srbiji, mi ćemo imati 350 miliona dolara 'keširanog' novca. Toliko će Ziđin odmah uplatiti, a dodatnih 900 miliona dolara ne uplaćuje nego investira. Sve ide na račun RTB-a Bor, koji je već otvoren u Kineskoj banci i odatle će se kontrolisano trošiti samo na investicije", rekao je Spaskovski.

Obraćajući se na svečanosti upriličenoj za članove Upravnog odbora i Skupštine RTB-a, na kojoj su im uručene zahvalnice za saradnju i doprinos koji su dali poslovanju kompanije minulih godina, Spaskovski je podsetio da će kineski menadžment preuzeti rudnike i topionicu 18. decembra, navodi se u saopštenju borskog rudarskog giganta.

"Tada će u Beogradu biti obavljena zvanična primopredaja. Iz Kine dolaze generalni, finansijski i tehnički menadžer, kao i izvršni direktor. Cela naša struktura se zadržava u smislu koordinacije i kontrole procesa dok kineski partner ne utvrdi da li treba da postave ovde i svoje izvršioce", dodao je.

Napominjući da od znanja i zalaganja zaposlenih u borskom basenu zavisi koliko će kineskih stručnjaka Ziđin dovesti u srpsku kompaniju, Spaskovski je ocenio da, ukoliko proceni da domaći kadar dobro radi i organizuje posao, Kinezi neće dovesti više od 16 svojih menadžera.

O strateškom partneru je kazao da je reč o vrhunskoj kompaniji koja ima proizvodnju sa prihodom od mnogo milijardi dolara, ima bakra, zlata i iskustva u prekookeanskim operacijama.

Podsetio je da je pre desetak godina ova kompanija prodavana, i to u stoprocentnom iznosu, za 247 miliona dolara.

"Sada, iz ove perspektive, mogu samo da konstatujem da je dobro što smo za strateškog partnera, sa 63 procenta udela u vlasništvu, dobili kinesku kompaniju Ziđin", rekao je, naglasivši da je povećanje vrednosti RTB-a i pronalazak strateškog partnera, uz veliku pomoć predsednika Aleksandra Vučića, zajednički uspeh svih u preduzeću.

"Ovo smo postigli zahvaljujući pristupu predsednika Vučića da se sa nacionalnim bogatstvom mora posebno postupati i da se eksploatacija mora nastaviti. Jer, nacionalno bogatstvo nije nikakvo bogatstvo ako je zakopano. Pod zemljom ono nema nikakvu vrednost", zaključio je Spaskovski.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik