Od EU 4,5 miliona evra za zapošljavanje

Bez autora
Dec 13 2018

Zahvaljujući dodatnim sredstvima iz Evropske unije, i u toku naredne godine više od 3.000 građana biće uključeno u programe obuka, samozapošljavanja i otvaranja novih radnih mesta.Uz ove aktivnosti, Nacionalna služba za zapošljavanje nastaviće da organizuje i obuke za tržište rada, odnosno za deficitarna zanimanja, a među njima su, tradicionalno, IT stručnjaci, radnici u građevini i ugostiteljstvu, stolari, bravari, zavarivači... Svi ti programi biće realizovani kroz projekat „Podrška programu zapošljavanja”, koji sa oko 4,5 miliona evra finansira EU, a sufinansira i Srbija iz budžeta sa oko 500.000 evra.

Od EU 4,5 miliona evra za zapošljavanjeZahvaljujući dodatnim sredstvima iz Evropske unije, i u toku naredne godine više od 3.000 građana biće uključeno u programe obuka, samozapošljavanja i otvaranja novih radnih mesta.

Uz ove aktivnosti, Nacionalna služba za zapošljavanje (NSZ) nastaviće da organizuje i obuke za tržište rada, odnosno za deficitarna zanimanja, a među njima su, tradicionalno, IT stručnjaci, radnici u građevini i ugostiteljstvu, stolari, bravari, zavarivači…

Svi ti programi biće realizovani kroz projekat „Podrška programu zapošljavanja”, koji sa oko 4,5 miliona evra finansira EU, a sufinansira i Srbija iz budžeta sa oko 500.000 evra.

Projekat je namenjen osobama koje se teže zapošljavaju, a osim unapređenja programa obuka NSZ-a, on treba da doprinese i poboljšanju mera i usluga zapošljavanja osoba s invaliditetom, unapređenju profesionalne rehabilitacije u preduzećima za zapošljavanje upravo te grupe građana.

Kako je ranije izjavio Sem Fabrici, šef delegacije EU u Srbiji, EU je opredelila 4,5 miliona evra za sprovođenje projekta čiji je cilj podrška politici zapošljavanja u Srbiji. Na predstavljanju projekata podsetio je da se takva podrška odnosi na primenu aktivnih politika zapošljavanja kako bi se omogućio ulazak na tržište rada onima koji imaju manji nivo obrazovanja, veština i kvalifikacija.

Cilj je usklađivanje ponude i tražnje na tržištu rada, mapiranje veština koje nedostaju, a kada se to ustanovi, onda će i NSZ obezbediti potrebne treninge, podsetio je Fabrici.

U NSZ-u ističu da je ove godine za mere aktivne politike zapošljavanja na raspolaganju bilo 3,65 milijardi dinara i dodatnih 550 miliona dinara za upošljavanje osoba s invaliditetom. I lokalne samouprave su iz svojih budžeta izdvojile oko 900 miliona dinara za iste potrebe, a postojao je i treći izvor finansiranja, i to iz evropskih pretpristupnih fondova za zapošljavanje.

– Projekat sa EU se nastavlja i u 2019. za teže zapošljive kategorije stanovništva. Tako u obuke na zahtev poslodavca u sledećoj godini očekujemo da će biti uključeno najmanje 800 nezaposlenih. Više od 1.000 radnih mesta biće otvoreno u toku 2019. na osnovu dodele subvencija, a najmanje 1.050 građana biće uključeno u program samozapošljavanja. Kada je reč o obukama za potrebe tržišta rada, za najmanje 175 nezaposlenih biće organizovane obuke za zavarivače sa atestom – objašnjava Zoran Martinović, direktor Nacionalne službe za zapošljavanje.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik