Sankcije rizikuje 7.000 privrednika

Bez autora
Dec 13 2018

Oko 7.000 privrednika u BiH rizikuje da umjesto novogodišnje čestitke dobije prekršajne sankcije i novčane kazne, s obzirom na to da se još nisu registrovali za korišćenje elektronskih usluga Uprave za indirektno oporezivanje, a rok za izvršavanje ove zakonske obaveze ističe 31. decembra.Poreski i akcizni obveznici u BiH od januara iduće godine prijave poreza na dodatu vrijednost i akcizne prijave moći će podnijeti isključivo elektronski, a one u pisanoj formi otići će u prošlost. Iako su zahtjeve za registraciju privrednici mogli podnositi tokom cijele ove godine, odziv u prva tri kvartala bio je veoma loš, jer je do kraja septembra ovu obavezu ispunilo njih nešto više od 12.000.

Sankcije rizikuje 7.000 privrednikaOko 7.000 privrednika u BiH rizikuje da umjesto novogodišnje čestitke dobije prekršajne sankcije i novčane kazne, s obzirom na to da se još nisu registrovali za korišćenje elektronskih usluga Uprave za indirektno oporezivanje (UIO), a rok za izvršavanje ove zakonske obaveze ističe 31. decembra.

Poreski i akcizni obveznici u BiH od januara iduće godine prijave poreza na dodatu vrijednost (PDV) i akcizne prijave moći će podnijeti isključivo elektronski, a one u pisanoj formi otići će u prošlost.

Iako su zahtjeve za registraciju privrednici mogli podnositi tokom cijele ove godine, odziv u prva tri kvartala bio je veoma loš, jer je do kraja septembra ovu obavezu ispunilo njih nešto više od 12.000. Tek od oktobra poreski obveznici su značajnije počeli da podnose zahtjeve.

- Od 46.162 poreska obveznika, koliko ih trenutno posluje  u BiH, registrovano je njih 35.293, dok je za 3.903 privrednika proces registracije u toku. Njih 6.966 do sada nisu podnijeli zahtjev - kazao je načelnik Odjeljenja za komunikacije i međunarodnu saradnju u UIO Ratko Kovačević.

Iz UIO su ranije rekli da oni koji ne uđu u elektronski sistem komunikacije neće moći poslovati jer neće postojati drugi način za podnošenje PDV i akciznih prijava, a nepodnošenje prijava “osiguraće” prekršajne sankcije i novčane kazne privrednicima.

- Obveznici koji ne izvrše registraciju do kraja godine u januaru 2019. godine neće moći podnijeti prijave, što znači da će biti u prekršaju. Za njih ćemo morati uraditi razrez poreske obaveze po službenoj dužnosti i na taj iznos će biti obračunat naknadni teret prinude od pet odsto i zatezne kamate od 0,04 odsto za svaki dan zakašnjenja - pojasnili su ranije u Upravi.

Iz Unije udruženja poslodavaca RS ističu da poreski obveznici odgađanjem registracije sami sebi prave problem, navodeći da će za svoju neozbiljnost platiti cijenu.

- Praksa naših ljudi je da uvijek čekaju posljednji rok za izvršenje svojih obaveza, što je loša navika zbog koje mnogi plate visoku cijenu - rekao je član Skupštine Unije udruženja poslodavaca RS Saša Trivić. Pozdravio je digitalizaciju usluga UIO ističući da će to smanjiti greške u radu, ali i privrednicima uštedjeti vrijeme.

- Sve ćemo obavljati sa svog računara i iz svoje kancelarije, što je mnogo lakše i jednostavnije. Mi u Uniji se zalažemo za digitalizaciju svih usluga - rekao je Trivić.

Podnošenje zahtjeva

Privrednici iz BiH koji to nisu učinili zahtjev mogu podnijeti putem e-portala Uprave za indirektno oporezivanje - https://e-porezi.uio.gov.ba:4443/. Sve informacije o registraciji, kao i detaljna uputstva obveznici mogu naći i u video uputstvima na “Jutjub” kanalu Uprave.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik