Od eko-taksi do kraja godina oko 12 milijardi dinara

Bez autora
Dec 13 2018

Ministar životne sredine Goran Trivan izjavio je danas da će iznos od naplate ekoloških taksi do kraja godine biti između 11 i 12 milijardi dinara i da će Ministarstvo raditi na tome da se u narednoj godini izdvoji više novca za reciklažnu industriju Srbije. Predsednik Udruženja reciklera Srbije Vladimir Živaljević ukazao je na probleme reciklažne industrije u Srbiji koja je, kako je rekao, ugrožena zbog toga što im se novac za preradu otpada ne vraća u godini u kojoj otpad prerade te da sektoru prerađivača nedostaje jedna milijarda dinara podsticaja. On je rekao da je reciklažna industrija u Srbiji u toku ove godine preradila oko 70 hiljada tona otpada i da je ugroženo poslovanje oko 1.000 firmi iz ovog sektora jer banke neće više da "čekaju", odnosno da sufinansiraju poslovanje ovih preduzeća.

Od eko-taksi do kraja godina oko 12 milijardi dinaraMinistar životne sredine Goran Trivan izjavio je danas da će iznos od naplate ekoloških taksi do kraja godine biti između 11 i 12 milijardi dinara i da će Ministarstvo raditi na tome da se u narednoj godini izdvoji više novca za reciklažnu industriju Srbije.

Predsednik Udruženja reciklera Srbije Vladimir Živaljević ukazao je na probleme reciklažne industrije u Srbiji koja je, kako je rekao, ugrožena zbog toga što im se novac za preradu otpada ne vraća u godini u kojoj otpad prerade te da sektoru prerađivača nedostaje jedna milijarda dinara podsticaja.

On je gostujući na TV Pink rekao da je reciklažna industrija u Srbiji u toku ove godine preradila oko 70 hiljada tona otpada i da je ugroženo poslovanje oko 1.000 firmi iz ovog sektora jer banke neće više da "čekaju", odnosno da sufinansiraju poslovanje ovih preduzeća.

Trivan je podsetio da je od gašenja reciklažnog Fonda ova grana industrije ušla u probleme te da je njegovo ministarstvo tražilo da se u budžetu za reciklere obezbedi 3,5 milijardi dinara za narednu godinu.

"Država nema onoliko para koliko bi bilo potrebno za sve ono što oni (recikleri) mogu da prikupe, zato, sada, određujemo limit, odnosno količinu sredstava koliko možemo da isplatimo, to su podsticaji", rekao je Trivan za TV Pink.Recikleri, kaže, mogu više da prikupe nego što država može da isplati podsticaja.

- Moj posao je da državu polako ubedim da taj postotak postane veći - kaže Trivan.

Živaljević je napomenuo da je važno da se država i recikleri zajedno bore protiv "zagađivačkog lobija" i svih onih koji ne plaćaju "zeleni porez" i ukazao da od šest hiljada ljudi koji rade u ovoj industriji, pet hiljada su socijalno ugrožena lica.

Ministar je rekao da je razgovarao sa ministrom finansija Sinišom Malim, koji je, kako je rekao, imao razumevanja za probleme u reciklažnoj industriji.

Trivan kaže da će u nadolazećoj godini budžet za reciklere rasti, ali i odgovorio na primedbe reciklera, koji traže da im se u istoj godini u kojoj prerade otpad isplate podsticaji, da to nije moguće.

Ono na čemu će, kaže, resorno ministarstvo raditi, je da se ubrza isplata podsticaja za obavljen posao reciklera u prethodnoj godini.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik