Globalni dug po stanovniku planete 86.000 dolara u 2017.

Bez autora
Dec 16 2018

Globalni dug je dostigao prošle godine rekordnih 184 hiljade milijardi dolara, što odgovara iznosu od preko 86.000 dolara po osobi, a taj iznos je dvostruko iznad prosečnog dohotka po stanovniku planete.U zaduživanju predvode SAD, Kina i Japan, tri najveće ekonomije, objavio je Međunarodni monetarni fond, ističući potencijalne rizike po globalni rast budući da njihov udeo u globalnom dugu veći od udela u svetskom BDP-. Sve u svemu, iznos svetskog javnog i privatnog duga iznosi oko 225 procenata bruto domaćeg proizvoda.

Globalni dug po stanovniku planete 86.000 dolara u 2017.Globalni dug je dostigao prošle godine rekordnih 184 hiljade milijardi dolara, što odgovara iznosu od preko 86.000 dolara po osobi, a taj iznos je dvostruko iznad prosečnog dohotka po stanovniku planete.

U zaduživanju predvode SAD, Kina i Japan, tri najveće ekonomije, objavio je Međunarodni monetarni fond (MMF), ističući potencijalne rizike po globalni rast budući da njihov udeo u globalnom dugu veći od udela u svetskom BDP-u, prenosi agencija "Blumberg".

Sve u svemu, iznos svetskog javnog i privatnog duga iznosi oko 225 procenata bruto domaćeg proizvoda.

Podaci MMF-a o dugu su za 2.000 milijardi viši od prethodne procene Fonda objavljene u oktobru, budući da su uneti pokazatelji koji su obuhvatili i kraj 2017. godine i nekoliko zemalja koje ranije nisu dostavile ažurirane cifre.

MMF od 1950-ih godina koristi podatke 190 zemalja za izradu ovog izveštaja.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik