Kvota za strane radnike u turizmu povećat će se na 15000

Bez autora
Dec 16 2018

Ministar turizma Gari Cappelli rekao je uoči sjednice Vlade da će se zbog povećanja potreba za turističkim radnicima kvota stranih radnika u turizmu povećati na 15 tisuća. Uvećavat će se sigurno za par tisuća. Po potrebama koje imamo, mislim da bi trebala doći negdje na 15000, od toga nekih 30 do 40 posto sezonskih radnika, ostalo će vjerojatno biti stalno, izjavio je Cappelli. Ukupna godišnja kvota radnih dozvola za zapošljavanje stranaca u Republici Hrvatskoj za kalendarsku godinu 2018. iznosi 38769.

Kvota za strane radnike u turizmu povećat će se na 15000Ministar turizma Gari Cappelli rekao je uoči sjednice Vlade da će se zbog povećanja potreba za turističkim radnicima kvota stranih radnika u turizmu povećati na 15 tisuća.

"Uvećavat će se sigurno za par tisuća. Po potrebama koje imamo, mislim da bi trebala doći negdje na 15 000, od toga nekih 30 do 40 posto sezonskih radnika, ostalo će vjerojatno biti stalno", izjavio je Cappelli.

Ukupna godišnja kvota radnih dozvola za zapošljavanje stranaca u Republici Hrvatskoj za kalendarsku godinu 2018. iznosi 38 769. Za ugostiteljstvo i turizam utvrđena je kvota od 7930 dozvola, uz još 2040 dozvola za sezonski rad u poljoprivredi i šumarstvu te turizmu i ugostiteljstvu.

Na konstataciju novinara da ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić pokušava aktivirati domaću radnu snagu, Cappelli je rekao da se planira niz akcija u Osijeku, Splitu i drugim gradovima, kojima je cilj aktiviranje domaće radne snage. Najavio je da će se prvi sajmovi poslova u hrvatskim gradovima održati 18. siječnja.

"Cilj je prvo maksimalno iskoristiti domaću radnu snagu, prekvalifikacije i druge mjere, a kad se to iscrpi, posegnut će se za kvotama (stranih radnika)", rekao je Cappelli.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik