Korisnici menjaju mobilnog operatera najčešće zbog cene usluga

Bez autora
Dec 16 2018

Oko 30 odsto korisnika mobilne telefonije menjalo je operatora, najviše zbog niže cene usluga, pokazalo je istraživanje koje je uradila Regulatorna agencija za elektronske komunikacije i poštanske usluge. Kako je objavljeno na sajtu RATEL-a, istraživanje je pokazalo da su ispitanici koji su menjali operatera učinili to u 35 odsto slučajeva zbog niže cene usluga novoizabranog. Oko 29 odsto ispitanika promenilo operatera na preporuku poznanika, a 12 odsto je to učinilo zbog promotivnih cena usluga.Više od trećine korisnika nema SIM karticu, ni telefon koji podržava 4G mrežu. Istraživanje je pokazalo i da dve trećine ispitanika koristi do 3GB podataka mesečno.

Korisnici menjaju mobilnog operatera najčešće zbog cene uslugaOko 30 odsto korisnika mobilne telefonije menjalo je operatora, najviše zbog niže cene usluga, pokazalo je istraživanje koje je uradila Regulatorna agencija za elektronske komunikacije i poštanske usluge (RATEL).

Kako je objavljeno na sajtu RATEL-a, istraživanje je pokazalo da su ispitanici koji su menjali operatera učinili to u 35 odsto slučajeva zbog niže cene usluga novoizabranog. Oko 29 odsto ispitanika promenilo operatera na preporuku poznanika, a 12 odsto je to učinilo zbog promotivnih cena usluga.

Više od trećine korisnika nema SIM karticu, ni telefon koji podržava 4G mrežu.

Istraživanje je pokazalo i da dve trećine ispitanika koristi do 3GB podataka mesečno.

Mogućnost zadržavanja broja telefona prilikom menjanja operatora je iskoristilo 40 procenata ispitanika.

Skoro 15 odsto ispitanih nisu znali da mogu da zadrže broj, a skoro 11 odsto se izjasnilo da im je novi operator rekao da ne mogu da zadrže stari broj.

Kvalitet usluga prenosa podataka koji pružaju sva tri operatora je veoma dobar i na nivou je mobilnih mreža u Evropi, navodi se u saopštenju.

Ipak, trećina mobilnih korisnika nema ili ne koristi internet na mobilnom telefonu.

Sva tri operatora mobilnih komunikacionih mreža u Srbiji su ostvarila zadovoljavajuće rezultate u pogledu kvaliteta usluga koje pružaju korisnicima.

Korisnici s druge strane, ne upotrebljavaju u raspoloživom kapacitetu usluge koje su omogućene u mobilnim komunikacionim mrežama u Srbiji.

Rezultati ovog istraživanja pokazuju da treba upoznati korisnike sa mogućnostima koje postoje u mobilnim komunikacionim mrežama u Srbiji, kako bi se građani intenzivnije i brže uključili u tehnološku stvarnost savremenog sveta.

RATEL radi na uporednoj analizi kvaliteta mobilnih mreža u Srbiji - Benchmark mobilnih mreža, razvijanjem alata za merenje kvaliteta interneta - RATEL NetTest i ovim istraživanjem, nastoji da doprinese razvoju elektronskih komunikacionih mreža i usluga, poveća dostupnost usluga elektronskih komunikacija i unapredi kvalitet elektronskih komunikacionih usluga.

Takođe, nastoji i da ukaže na neophodnost korišćenja raspoloživih usluga i mogućnosti u mobilnim komunikacionim mrežama u Srbiji.

Istraživanje je sprovedeno u novembru ove godine na teritoriji Srbije na reprezentativnom uzorku od 1. 200 ispitanika.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik