Uskoro prijavljivanje svih turista koji borave u Srbiji

Bez autora
Dec 16 2018

Usvajanje zakona o ugostiteljstvu, koji je trenutno u skupštinskoj proceduri, osim paušalnog oporezivanja vlasnika smeštaja, doneće i mogućnost elektronske prijave i odjave turista.Prema poslednjim podacima, trećina turista, koji provode odmor u Srbiji, nije prijavljena, jer borave u neregistrovanom smeštaju, privatnim stanovima, kućama, vikendicama, za koje vlasnici ne plaćaju porez niti na bilo koji način evidentiraju svoje goste. Upravo zbog toga, a i činjenice da država u ovom slučaju gubi značajna sredstva, projekat „e-Turist” će, kako smatraju u Ministarstvu trgovine, uvesti red i omogućiti u svakom trenutku precizne podatke o broju turista, kao i smeštajnim kapacitetima.

Uskoro prijavljivanje svih turista koji borave u SrbijiUsvajanje zakona o ugostiteljstvu, koji je trenutno u skupštinskoj proceduri, osim paušalnog oporezivanja vlasnika smeštaja, doneće i mogućnost elektronske prijave i odjave turista.

Prema poslednjim podacima, trećina turista, koji provode odmor u Srbiji, nije prijavljena, jer borave u neregistrovanom smeštaju,  privatnim stanovima, kućama, vikendicama, za koje vlasnici ne plaćaju porez niti na bilo koji način evidentiraju svoje goste.

Upravo zbog toga, a i činjenice da država u ovom slučaju gubi značajna sredstva, projekat „e-Turist” će, kako smatraju u Ministarstvu trgovine, uvesti red i omogućiti u svakom trenutku precizne podatke o broju turista, kao i smeštajnim kapacitetima.

Na ovaj način postojaće i detaljan uvid u kretanje i boravak stranih gostiju i vremenu koje provode u našim turističkim centrima, što je inače praksa svuda u svetu. Ovaj projekat podrazumevaće i prijavu boravišne takse.

Kako kažu u Ministarstvu trgovine, prvi put su se u Srbiji stvorili uslovi da se turizam i ugostiteljstvo sistemski regulišu sa dva zasebna zakona – zakonom o turizmu i zakonom o ugostiteljstvu.

– Neki od ciljeva zakona o ugostiteljstvu su borba protiv sive ekonomije i unapređenje poslovnog ambijenta za fizička lica, koja obezbeđuju smeštaj. Ispuniće se i dugogodišnji zahtevi vlasnika smeštaja u objektima domaće radinosti (kuće, apartmani i sobe) i seoskim turističkim domaćinstvima da plaćaju paušalni porez što je već praksa i u regionu. Iznos poreza bi, kako je planirano, trebalo da bude u visini od pet odsto od prosečne bruto zarade u Srbiji u prethodnoj godini pomnoženo brojem ležaja (maksimalno do 30) i kategorijom turističkog mesta – navode u resornom ministarstvu.

Oni dodaju da je namera da vlasnici smeštaja legalno rade tokom cele godine uz relativno niske obaveze. Mere paušalnog plaćanja poreza deo su Zakona o izmenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak građana koji je trenutno u skupštinskoj proceduri.

Kao još jednu od olakšica, zakonom o ugostiteljstvu predviđa da vlasnici smeštaja plaćaju paušalni iznos boravišne takse (u utvrđenom iznosu na godišnjem nivou) a osim toga oni će moći da pružaju ugostiteljske usluge direktno bez posrednika, a ne kao sada preko turističkih agencija ili lokalnih turističkih organizacija.

U cilju suzbijanja sive ekonomije propisuje se i to da će se svako izdavanje smeštaja na period kraći od 30 dana smatrati pružanjem ugostiteljskih usluga, odnosno usluga smeštaja.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik