Tri kilometra za 520 milijuna kuna najskuplje ceste u Hrvatskoj

Bez autora
Dec 18 2018

Gradi se najskuplja cesta u Hrvatskoj - za tri kilometra potrebno je 520 milijuna kuna. Ugovor o dodjeli tih 520 mil. kn bespovratnih sredstava za izgradnju državne ceste DC403 od čvora Škurinje do luke Rijeka, potpisali su ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, ravnatelj Središnje agencije za financiranje programa i projekata EU Tomislav Petric i predsjednik Uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić. Radi se o cesti dugačkoj 2997 metara. Državna cesta DC 403 povezat će zapadni dio riječke luke i kontejnerski terminal na Zagrebačkoj obali, koji je u završnoj fazi izgradnje, s riječkom obilaznicom. To će omogućiti bržu dopremu i otpremu tereta u riječku luku, otvoriti novi ulaz u središte Rijeke, ukloniti postojeća uska grla, skratiti vrijeme putovanja, smanjiti razinu buke i emisiju štetnih plinova te poboljšati razinu cestovne sigurnosti na riječkom području.

Tri kilometra za 520 milijuna kuna najskuplje ceste u HrvatskojGradi se najskuplja cesta u Hrvatskoj - za tri kilometra potrebno je 520 milijuna kuna. Ugovor o dodjeli tih 520 mil. kn bespovratnih sredstava za izgradnju državne ceste DC403 od čvora Škurinje do luke Rijeka, potpisali su ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, ravnatelj Središnje agencije za financiranje programa i projekata EU Tomislav Petric i predsjednik Uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić. Radi se o cesti dugačkoj 2997 metara.

Državna cesta DC 403 povezat će zapadni dio riječke luke i kontejnerski terminal na Zagrebačkoj obali, koji je u završnoj fazi izgradnje, s riječkom obilaznicom. To će omogućiti bržu dopremu i otpremu tereta u riječku luku, otvoriti novi ulaz u središte Rijeke, ukloniti postojeća uska grla, skratiti vrijeme putovanja, smanjiti razinu buke i emisiju štetnih plinova te poboljšati razinu cestovne sigurnosti na riječkom području.

U sklopu projekta djelomično će se rekonstruirati i 400 metara pristupnih cesta. Ukupna cijena gradnje iznosi 520 milijuna kuna, zbog iznimno zahtjevnog terena i brojnih objekata koji će biti sagrađeni. Gradnja ceste trebala bi trajati tri godine.

Sredstva za gradnju osigurana su iz fondova Europske unije i državnog proračuna. Europska unija bespovratno daje 442 milijuna kuna, a Hrvatska nešto manje od 80 milijuna kuna.

Ministar Oleg Butković  kazao je da cestu DC 403 nije bilo moguće financirati iz državnog proračuna, pa su pronađena sredstva u sklopu europskog Operativnog  programa Konkurentnost i kohezija. Nakon osiguravanja sredstava, raspisat će se natječaj za izbor izvođača radova na toj vrlo složenoj cesti, rekao je.

Ocijenio je da je suradnja s Gradom Rijekom i županijom bila jako dobra, budući da je trebalo riješiti imovinsko-pravne odnose i plansku dokumentaciju, kao pripremu za izgradnju ceste DC 403.

Ministar je naglasio da se u riječkoj luci trenutno provodi šest europskih projekata ukupne vrijednosti oko tri milijarde kuna. Pri završetku je izgradnja kontejnerskog terminala na Zagrebačkoj obali, rekao je, dodavši da će raspisivanje natječaja za koncesiju na tom terminalu biti puno lakše kada se osigura bolji prometni pristup. Time će se otvoriti i mogućnosti zone u Matuljima, kao zaleđa Zagrebačke obale, dodao je.

Riječ je o najvažnijem i najvećem kapitalnom projektu Lučke uprave Rijeka u sklopu Rijeka Gateway projekta.

Butković je naveo i da se gradi dio pruge od Zagreba do mađarske granice te da se očekuje skoro potpisivanje ugovora za dionicu Hrvatski Leskovac - Karlovac, ukupne vrijednosti 360 milijuna eura, jer je prije nekoliko dana došla potvrda Jaspersa.

"Uskoro ćemo potpisati i ugovor o bespovratnim sredstvima i za tu dionicu, a krajem 2019. očekujem raspisivanje natječaja i da se konačno krene s prugom prema Rijeci", kazao je Butković.

Izvijestio je da je današnjim potpisivanjem premašena suma od 10 milijarda kuna iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija te da je, kada se tome pridodaju sredstva iz CEF-a za istarski ipsilon i druga, ukupna vrijednost investicija u prometu u Hrvatskoj trenutno oko 20 milijarda kuna.

"Nema kraja u Hrvatskoj u kojemu nema velikog infrastrukturnog projekta, a ova godina iznimno je uspješna za prometni sektor", zaključio je Butković.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik