Kineska kompanija "Ziđin" zvanično preuzela RTB Bor

Bez autora
Dec 18 2018

Ministar rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije Aleksandar Antić i potpredsednik i izvršni direktor kineske kompanije "Ziđin" Džordž Fang potpisali su danas Ugovor o preuzimanju RTB Bor od strane te kompanije. Antić je nakon potpisivanja Ugovora o preuzimanju, odnosno o pristupanju novog člana, istakao da je ovo izuzetno značajan dan za Srbiju, RTB Bor i našu ekonomiju, pri čemu je izrazio očekivanje da će "Ziđin" početi da radi veoma brzo i efikasno. On je izrazio uverenje da je ovo jedan od najboljih procesa kroz koji je Srbija prošla u periodu privatizacije i strateških partnerstava, koji apsolutno garantuje da će se RTB razvijati, imati snažnu investicionu politiku, čuvati radna mesta i zapošljavati nove ljude.

Kineska kompanija "Ziđin" zvanično preuzela RTB BorMinistar rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije Aleksandar Antić i potpredsednik i izvršni direktor kineske kompanije "Ziđin" Džordž Fang potpisali su danas Ugovor o preuzimanju RTB Bor od strane te kompanije.

Antić je nakon potpisivanja Ugovora o preuzimanju, odnosno o pristupanju novog člana, istakao da je ovo izuzetno značajan dan za Srbiju, RTB Bor i našu ekonomiju, pri čemu je izrazio očekivanje da će "Ziđin" početi da radi veoma brzo i efikasno.

On je izrazio uverenje da je ovo jedan od najboljih procesa kroz koji je Srbija prošla u periodu privatizacije i strateških partnerstava, koji apsolutno garantuje da će se RTB razvijati,  imati snažnu investicionu politiku, čuvati radna mesta i zapošljavati nove ljude.

Ministar je naveo da je kompanija "Ziđin" juče uplatila 350 miliona dolara na račun RTB-a Bor, na osnovu čega je stekla vlasništvo od 63 odsto u RTB-u, uz napomenu da će u naredna dva dana isplatiti 200 miliona dolara dugova RTB-a.

Antić je rekao da će se nova kompanija zvati "Ziđin Bor Koper  DOO", a nakon registracije i dobijanja saglasnosti Vlade Srbije u naziv će biti uneta i reč Srbija.

To će biti naša zajednička kompanija, koja će biti vrlo uspešna u svetskim razmerama i kojom ćemo se ponositi, poručio je Antić i dodao da se "Ziđin" svojom ponudom obavezao na to da će u narednih šest godina investirati 1,26 milijardi dolara u poboljšanje proizvodnje, otvaranje novih rudnika i povećanje efikasnosti i proizvodnje.

On je istakao da je to izuzetno veliki korak, koji će kapitalno uticati na to da se RTB Bor stabilizuje kao jedan od najznačajnijih segmenata srpske privrede, uz ocenu da će to imati ogroman uticaj na našu ukupnu ekonomiju, rast i razvoj.

Prema njegovim rečima, Srbija će biti treći najveći evropski proizvođač bakra sa povećanjem učešća rudarstva u BDP-u na pet odsto, u odnosu na sadašnjih jedan odsto.

Antić je izrazio zahvalnost predsednicima Srbije i Kine – Aleksandru Vučiću i Si Đipingu, kao i svima koji su bili uključeni u proces oko rešavanja pitanja RTB-a Bor.

On je podsetio na to da je Ugovor o strateškom partnerstvu Vlade Srbije i RTB Bor i kompanije "Ziđin" potpisan u Pekingu tokom posete delegacije Srbije Kini, i objasnio da je reč o moćnoj rudarskoj kompaniji koja posluje u deset zemalja i ostvaruje sjajne i rudarske i poslovne rezultate.

Kompanija predstavlja garant da će se u Boru i Majdanpeku ostvarivati rudarska proizvodnja u skladu sa najvišim svetskim standardima, i kada je u pitanju efikasnost i kvalitet, ali i kada je reč o zaštiti na radu i ekologiji, istakao je Antić.

On je najavio da predstoji puno posla i da će biti održana prva sednica odbora direktora i Upravnog odbora, uz napomenu da će novi predsednik Upravnog odbora biti Džordž Fang, a generalni direktor Long Ji.

Potpisivanju Ugovora o pristupanju novog člana, odnosno o prezumanju, prisustvovali su ambasador Kine u Srbiji Li Mančang, državni sekretar Ministarstva privrede Milun Trivunac i dosadašnji direktor RTB Bor Blagoje Spaskovski.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik