Potpisan ugovor o izgradnji autoputa Beograd–Sarajevo

Bez autora
Dec 19 2018

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović potpisala je danas komercijalni ugovor za projektovanje i izgradnju prve deonice auto-puta Beograd–Sarajevo, od Sremske Rače do Kuzmina, vredan 250 miliona evra. Mihajlović je pomenuti dokument potpisala u Vladi Srbije sa predsednikom kompanije “Tašjapi” Emrulahom Turanlijem i vršiocem dužnosti direktora JP “Putevi Srbije” Zoranom Drobnjakom. Ona je tom prilikom istakla da nema važnije stvari za naš region od infrastrukturnog povezivanja, dodajući da je izgradnja auto-puta Beograd–Sarajevo početak boljeg povezivanja Srbije i Bosne i Hercegovine.

Potpisan ugovor o izgradnji autoputa Beograd–SarajevoPotpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović potpisala je danas komercijalni ugovor za projektovanje i izgradnju prve deonice auto-puta Beograd–Sarajevo, od Sremske Rače do Kuzmina, vredan 250 miliona evra.

Mihajlović je pomenuti dokument potpisala u Vladi Srbije sa predsednikom kompanije “Tašjapi” Emrulahom Turanlijem i vršiocem dužnosti direktora JP “Putevi Srbije” Zoranom Drobnjakom.

Ona je tom prilikom istakla da nema važnije stvari za naš region od infrastrukturnog povezivanja, dodajući da je izgradnja auto-puta Beograd–Sarajevo početak boljeg povezivanja Srbije i Bosne i Hercegovine.

To će, kako je poručila, omogućiti brži razvoj regiona, a zadatak nas političara jeste da stvorimo uslove da građani u našem regionu žive bolje.

Prema njenim rečima, komercijalni ugovor koji je potpisan omogućava da se krene u izgradnju jedne od dve deonice kružnog auto-puta Beograd–Sarajevo, od Sremske Rače do Kuzmina, zajedno sa izradom projektne dokumentacije.

Nadamo se da ćemo sledeće godine potpisati finansijski ugovor, a 2020. godine početi radove. Od izvođača očekujemo da radove izvodi u skladu s ugovorom i na vreme, dodala je potpredsednica Vlade.

Realizacija ovog projekta, kako je naglasila, važna je za dobre odnose između Turske i Srbije i predstavlja direktan rezultat prijateljskih odnosa između predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana.

Ona je ocenila da brzina kojom je potpisan najpre Memorandum, potom okvirni sporazum sa “Tašjapijem”, a sada i komercijalni ugovor, pokazuje posvećenost obe strane ovom projektu.

Takođe, kako je dodala, trgovinski odnosi Srbije i Turske beleže rast iz godine u godinu, trgovinska razmena u 2017. iznosila je približno milijardu evra, što je četiri puta više nego 2009, a biće učinjeno sve da ta razmena u budućnosti pređe dve milijarde evra.

Ministar transporta i infrastrukture Turske Mehmet Turhan, koji je prisustvovao potpisivanju, rekao je da Turska smatra Srbiju važnim faktorom za stabilnost u regionu i da je ugovor koji je danas potpisan samo početak kada je u pitanju dalje unapređenje odnosa dveju zemalja.

Jedan od pokazatelja toga koliki značaj Turska pridaje Srbiji jeste što Srbiju smatramo susedom, iako između naših država nema fizičke granice. Predsednici Turske i Srbije dali su veliki lični doprinos unapređenju odnosa između dve zemlje, ukazao je Turhan.

Ministar je rekao da je „Tašjapi“ jedna od naših najboljih kompanija, i izrazio uverenje da će se ovaj veliki projekat uspešno realizovati i doprineti razvoju, stabilnosti i miru u regionu.

Potpredsednik Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić naveo je da je potpisivanje ugovora rezultat najboljih mogućih odnosa između dve zemlje, odličnih ličnih odnosa njihovih predsednika, kao i postojanja trilaterale Srbije, Turske i BiH.

Malo ko je verovao da će ovaj projekat ikad biti realizovan, jer je reč o velikom, skupom i zahtevnom projektu. Zahvaljujući potpredsednici Mihajlović i resornom ministarstvu, projekat koji je doskora izgledao nemoguće sada počinje da se sprovodi, rekao je on.

Prema njegovim rečima, Srbija sa BiH ima najveću trgovinsku razmenu u regionu, a ubedljivo najgoru infrastrukturu, i zato je za poslovnu zajednicu ovo izuzetno važan projekat.

Takođe, ovo je jedna od retkih dobrih vesti koja dolazi iz regiona i predstavlja važan doprinos procesu normalizacije odnosa, rekao je on, ocenivši da se na taj način otvaraju i nove perspektive u odnosima Srbije i Turske.

Komercijalni ugovor obuhvata izradu plana detaljne regulacije, projekata i izvođenje radova na izgradnji deonice Sremska Rača–Kuzmin, sa novim mostom preko Save, kao i izradu projektno-tehničke dokumentacije za drugu deonicu auto-puta Beograd–Sarajevo, od Požege do Kotromana.

Sa kompanijom “Tašjapi” danas su takođe potpisana i dva ugovora iz oblasti stanogradnje. Ugovori se odnose na izgradnju stanova u Vranju i Nišu  u okviru programa stanogradnje za pripadnike snaga bezbednosti.

Potpisivanju je prisustvovao i ambasador Turske u Srbiji Tanžu Bilgič.

Mihajlović je pre potpisivanja pomenutog dokumenta imala sastanak sa ministrom Turhanom, nakon kojeg je održan i zajednički sastanak Ministarstva sa turskom delegacijom.

Na sastanku je bilo reči o saradnji na infrastrukturnim projektima, kao i o saradnji u oblasti drumskog i vazdušnog saobraćaja.

Na kraju sastanka, Mihajlović je Turhanu uručila poklon, azbuku u zlatovezu, ručni rad žena sa sela, izrađen u okviru inicijative “Zaposlimo 1.000 žena u ruralnim područjima”, koju zajedno sprovode Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost, Etno-mreža i NALED.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik