pretraga

kursna lista

RS

BA

HR

MK

EUR 117.912
USD 103.6316
CHF 105.9788
GBP 132.0995
CAD 78.5399
HRK 15.9078
BAM 60.2874
EUR 1.955830
CAD 1.349428
HRK 26.179579
CHF 1.775370
GBP 2.573629
USD 1.757863
RSD 1.592767
CAD 5.051136
CZK 0.281834
CHF 6.985052
GBP 9.636229
USD 6.918497
EUR 7.624184
PLN 1.743468
EUR 61.505
USD 46.5066
GBP 72.8128
CHF 46.4119
CAD 45.4818
19.12.2018.Poslovno Jutro

Potpisan ugovor o izgradnji autoputa Beograd–Sarajevo

Potpisan ugovor o izgradnji autoputa Beograd–SarajevoPotpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović potpisala je danas komercijalni ugovor za projektovanje i izgradnju prve deonice auto-puta Beograd–Sarajevo, od Sremske Rače do Kuzmina, vredan 250 miliona evra.

Mihajlović je pomenuti dokument potpisala u Vladi Srbije sa predsednikom kompanije “Tašjapi” Emrulahom Turanlijem i vršiocem dužnosti direktora JP “Putevi Srbije” Zoranom Drobnjakom.

Ona je tom prilikom istakla da nema važnije stvari za naš region od infrastrukturnog povezivanja, dodajući da je izgradnja auto-puta Beograd–Sarajevo početak boljeg povezivanja Srbije i Bosne i Hercegovine.

To će, kako je poručila, omogućiti brži razvoj regiona, a zadatak nas političara jeste da stvorimo uslove da građani u našem regionu žive bolje.

Prema njenim rečima, komercijalni ugovor koji je potpisan omogućava da se krene u izgradnju jedne od dve deonice kružnog auto-puta Beograd–Sarajevo, od Sremske Rače do Kuzmina, zajedno sa izradom projektne dokumentacije.

Nadamo se da ćemo sledeće godine potpisati finansijski ugovor, a 2020. godine početi radove. Od izvođača očekujemo da radove izvodi u skladu s ugovorom i na vreme, dodala je potpredsednica Vlade.

Realizacija ovog projekta, kako je naglasila, važna je za dobre odnose između Turske i Srbije i predstavlja direktan rezultat prijateljskih odnosa između predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana.

Ona je ocenila da brzina kojom je potpisan najpre Memorandum, potom okvirni sporazum sa “Tašjapijem”, a sada i komercijalni ugovor, pokazuje posvećenost obe strane ovom projektu.

Takođe, kako je dodala, trgovinski odnosi Srbije i Turske beleže rast iz godine u godinu, trgovinska razmena u 2017. iznosila je približno milijardu evra, što je četiri puta više nego 2009, a biće učinjeno sve da ta razmena u budućnosti pređe dve milijarde evra.

Ministar transporta i infrastrukture Turske Mehmet Turhan, koji je prisustvovao potpisivanju, rekao je da Turska smatra Srbiju važnim faktorom za stabilnost u regionu i da je ugovor koji je danas potpisan samo početak kada je u pitanju dalje unapređenje odnosa dveju zemalja.

Jedan od pokazatelja toga koliki značaj Turska pridaje Srbiji jeste što Srbiju smatramo susedom, iako između naših država nema fizičke granice. Predsednici Turske i Srbije dali su veliki lični doprinos unapređenju odnosa između dve zemlje, ukazao je Turhan.

Ministar je rekao da je „Tašjapi“ jedna od naših najboljih kompanija, i izrazio uverenje da će se ovaj veliki projekat uspešno realizovati i doprineti razvoju, stabilnosti i miru u regionu.

Potpredsednik Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić naveo je da je potpisivanje ugovora rezultat najboljih mogućih odnosa između dve zemlje, odličnih ličnih odnosa njihovih predsednika, kao i postojanja trilaterale Srbije, Turske i BiH.

Malo ko je verovao da će ovaj projekat ikad biti realizovan, jer je reč o velikom, skupom i zahtevnom projektu. Zahvaljujući potpredsednici Mihajlović i resornom ministarstvu, projekat koji je doskora izgledao nemoguće sada počinje da se sprovodi, rekao je on.

Prema njegovim rečima, Srbija sa BiH ima najveću trgovinsku razmenu u regionu, a ubedljivo najgoru infrastrukturu, i zato je za poslovnu zajednicu ovo izuzetno važan projekat.

Takođe, ovo je jedna od retkih dobrih vesti koja dolazi iz regiona i predstavlja važan doprinos procesu normalizacije odnosa, rekao je on, ocenivši da se na taj način otvaraju i nove perspektive u odnosima Srbije i Turske.

Komercijalni ugovor obuhvata izradu plana detaljne regulacije, projekata i izvođenje radova na izgradnji deonice Sremska Rača–Kuzmin, sa novim mostom preko Save, kao i izradu projektno-tehničke dokumentacije za drugu deonicu auto-puta Beograd–Sarajevo, od Požege do Kotromana.

Sa kompanijom “Tašjapi” danas su takođe potpisana i dva ugovora iz oblasti stanogradnje. Ugovori se odnose na izgradnju stanova u Vranju i Nišu  u okviru programa stanogradnje za pripadnike snaga bezbednosti.

Potpisivanju je prisustvovao i ambasador Turske u Srbiji Tanžu Bilgič.

Mihajlović je pre potpisivanja pomenutog dokumenta imala sastanak sa ministrom Turhanom, nakon kojeg je održan i zajednički sastanak Ministarstva sa turskom delegacijom.

Na sastanku je bilo reči o saradnji na infrastrukturnim projektima, kao i o saradnji u oblasti drumskog i vazdušnog saobraćaja.

Na kraju sastanka, Mihajlović je Turhanu uručila poklon, azbuku u zlatovezu, ručni rad žena sa sela, izrađen u okviru inicijative “Zaposlimo 1.000 žena u ruralnim područjima”, koju zajedno sprovode Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost, Etno-mreža i NALED.

Ocena
Vaša ocena
Bookmark and Share