Da li su to Toblerone promenile recept?

Bez autora
Dec 23 2018

Fabrika u Bernu koja proizvodi Toblerone, popularne trouglaste čokoladice, dobila je ove godine halal sertifikat. Halal znači da je hrana, proizvod i ceo proizvodni proces u skladu za islamskim pravilima, a to podrazumeva da proizvod ne sadrži svinjetinu, svinjsku mast ili alkohol.Izgleda da je 110 godina star recept za Toblerone ispunio sve te zahteve. Ali se nije promenio recept kako su se odmah neki uplašili. Naime, desničari su izrazili bes kada su saznali da su „nesvesno godinama jeli čokoladicu koja nije to što su mislili". Jorg Muten portparol nemačke nacionalističke AfD stranke upozorio je svoje pratioce na Fejsbuku da je trouglasta poslastica sada halal, sa sarkastičnim komentarima o tome kako je fabrika pokazala na delu "islamizaciju" Evrope.

Da li su to Toblerone promenile recept?Fabrika u Bernu koja proizvodi Toblerone, popularne trouglaste čokoladice, dobila je ove godine halal sertifikat.  Halal znači da je hrana, proizvod i ceo proizvodni proces u skladu za islamskim pravilima, a to podrazumeva da proizvod ne sadrži svinjetinu, svinjsku mast ili alkohol.

Izgleda da je 110 godina star recept za Toblerone ispunio sve te zahteve. Ali se nije promenio recept kako su se odmah neki uplašili.

Naime, desničari su izrazili bes kada su saznali da su „nesvesno godinama jeli čokoladicu koja nije to što su mislili".

Jorg Muten portparol nemačke nacionalističke AfD stranke upozorio je svoje pratioce na Fejsbuku da je trouglasta poslastica sada halal, sa sarkastičnim komentarima o tome kako je fabrika pokazala na delu "islamizaciju" Evrope.

Ubrzo se pojavio i haštag #BoycottToblerone i na društvenim mrežama se brzo proširio „užas“ i „bes“ zbog ovog poteza kompanije.

„Halal oznaka informiše ljude koji zbog dijete, religioznih ili drugih razloga žele da znaju da li mogu da konzumiraju određeni proizvod. To ne znači da proizvod ili njegov proizvođač podrazumeva određeno versko opredeljenje. Ništa o receptu ili proizvodnom procesu u čokoladici se nije promenilo“, saopštila je kompanija Mondelez koja proizvodi Toblerone.

Internet je prepun upita da li su proizvodi od Nutele ili Koka Kole halal ili ne, za Toblerone to pitanje se postavlja već godinama. S obzirom da na planeti ima dve milijarde muslimana, čini se da je ovo bila mudra poslovna odluka multinacionalne kompanije da objasni potrošačima da je njihov proizvod dozvoljen za jelo.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik