"Vinci Airports Serbia" uplatio 501 milion evra Srbiji

Bez autora
Dec 23 2018

Kompanija "Vinci Airports Serbia" d.o.o. Beograd uplatila je danas jednokratnu koncesionu naknadu u iznosu od 501 milion evra shodno Ugovoru o koncesiji i od ponoći postaje operater Aerodroma "Nikola Tesla" na period od 25 godina, dok Republika Srbija ostaje vlasnik aerodroma. Na današnjoj sednici Vlade konstatovano je da su kompanije "Vinci Airports S.A.S" i "Vinci Airports Serbia" d.o.o. ispunile sve prethodne uslove iz Ugovora o koncesiji za finansiranje, razvoj kroz izgradnju i rekonstrukciju, održavanje i upravljanje infrastrukturom AD Aerodroma "Nikola Tesla Beograd" i obavljanje delatnosti operatera na Aerodromu "Nikola Tesla", potpisanog 22. marta ove godine. Tokom perioda trajanja Koncesije, kompanija "Vinci Airports Serbia" d.o.o dužna je da uplaćuje koncesionu naknadu svake godine, kao i da sprovodi ulaganja u aerodromsku infrastrukturu u rokovima, i u skladu sa Ugovorom o koncesiji.

"Vinci Airports Serbia"  uplatio 501 milion evra SrbijiKompanija "Vinci Airports Serbia" d.o.o. Beograd uplatila je danas jednokratnu koncesionu naknadu u iznosu od 501 milion evra shodno Ugovoru o koncesiji i od ponoći postaje operater Aerodroma "Nikola Tesla" na period od 25 godina, dok Republika Srbija ostaje vlasnik aerodroma.

Na današnjoj sednici Vlade konstatovano je da su kompanije "Vinci Airports S.A.S" i "Vinci Airports Serbia" d.o.o. ispunile sve prethodne uslove iz Ugovora o koncesiji za finansiranje, razvoj kroz izgradnju i rekonstrukciju, održavanje i upravljanje infrastrukturom AD Aerodroma "Nikola Tesla Beograd" i obavljanje delatnosti operatera na Aerodromu "Nikola Tesla", potpisanog 22. marta ove godine.

Tokom perioda trajanja Koncesije, kompanija "Vinci Airports Serbia" d.o.o dužna je da uplaćuje koncesionu naknadu svake godine, kao i da sprovodi ulaganja u aerodromsku infrastrukturu u rokovima, i u skladu sa Ugovorom o koncesiji.

Ukupna vrednost ove transakcije iznosi 1,46 milijardi evra i predstavlja prvu koncesiju ovako velike vrednosti ikada sprovedene u Republici Srbiji.

U prvih pet godina izvršiće se sanacija i rekonstrukcija glavne poletno-sletne staze, izgradnja umetnute poletno-sletne staze, izgradnja novih rulnih staza i rekonstrukcija postojećih, izgradnja brzih izlaza sa piste, rekonfiguracija terminala, izgradnja novih objekata i unapređenje sistema.

"Vinci Airports" (Vansi aerodromi) planira da Aerodrom „Nikola Tesla“ postane regionalno čvorište, kao i da se broj putnika koji koriste ovaj aerodrom poveća tri puta tokom perioda trajanja koncesije.

Kompanija "Vinci Airports" (Vansi aerodromi) globalni je operater koji posluje u 12 zemalja i upravlja sa 45 aerodroma, uključujući Srbiju. Zapošljava 12,000 ljudi širom sveta.

"Vansi" je na ovim aerodromima u 2017. godini imao 180 miliona putnika i ostvario prihod od 1,4 milijarde evra. Rast saobraćaja nastavljen je i u 2018. godini.

Ponosni smo što naš najveći međunarodni aerodrom "Nikola Tesla" postaje deo porodice globalnih aerodromskih operatera i verujemo da će nastaviti još uspešnije da razvija svoje kapacitete i uvećava broj putnika koji dolaze u našu glavnu vazdušnu luku.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik