Otvorena nova fabrika za preradu soje u Obrenovcu

Bez autora
Dec 23 2018

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali najavio je danas, prilikom otvaranja nove fabrike za proizvodnju i preradu proizvoda od soje kompanije "Bankom" d.o.o., da će država nastaviti da podržava domaće i strane privrednike ukidanjem pojedinih parafiskalnih nameta i davanjem subvencija. Mali, koji je ranije položio kamen temeljac za taj pogon u Obrenovcu, rekao je da će u ovoj fabrici posao dobiti 60 radnika, a sve što bude proizvedeno, biće izvezeno u više od 40 zemalja sveta. On je ukazao na to da je u novi pogon uloženo 15 miliona evra, ocenivši da je Obrenovac postao lider u Srbiji po broju otvorenih kompanija, među kojima je i kineska "Meita", koja zapošljava 2.600 ljudi. Srbija je na tako dobrom ekonomskom putu da ćemo se za nekoliko godina suočiti sa nedostatkom radne snage u fabrikama, ocenio je Mali i naglasio da su ekonomski pokazatelji u 2018. godini više nego dobri.

Otvorena nova fabrika za preradu soje u ObrenovcuMinistar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali najavio je danas, prilikom otvaranja nove fabrike za proizvodnju i preradu proizvoda od soje kompanije "Bankom" d.o.o., da će država nastaviti da podržava domaće i strane privrednike ukidanjem pojedinih parafiskalnih nameta i davanjem subvencija.

Mali, koji je ranije položio kamen temeljac za taj pogon u Obrenovcu, rekao je da će u ovoj fabrici posao dobiti 60 radnika, a sve što bude proizvedeno, biće izvezeno u više od 40 zemalja sveta.

On je ukazao na to da je u novi pogon uloženo 15 miliona evra, ocenivši da je Obrenovac postao lider u Srbiji po broju otvorenih kompanija, među kojima je i kineska "Meita", koja zapošljava 2.600 ljudi.

Srbija je na tako dobrom ekonomskom putu da ćemo se za nekoliko godina suočiti sa nedostatkom radne snage u fabrikama, ocenio je Mali i naglasio da su ekonomski pokazatelji u 2018. godini više nego dobri.

Prema njegovim rečima, do kraja godine očekuje se stopa rasta BDP-a od 4,4 odsto, što Srbiju svrstava u vodeće ekonomije, ne samo u regionu, nego i u Evropi.

Ministar je naveo da je stopa nezaposlenosti u trećem kvartalu ove godine smanjena na 11,3 odsto, uz ocenu da je to i dalje visoka brojka, koju Vlada nastoji da smanji tako što se bori za otvaranje fabrika i za svako novo radno mesto.

Mali je podsetio na to da je 2013. godine stopa nezaposlenosti u Srbiji bila 25,6 odsto, i dodao da je broj nezaposlenih u Beogradu 2013. godine bio približno 105.000, a da je danas taj broj manji od 76.000, što znači da je samo u tom periodu zaposleno više od 30.000 ljudi u glavnom gradu.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović istakao je da je razvoj prerađivačke industrije jedan od suštinskih ciljeva Vlade, kako Srbija ne bi izvozila samo jeftinu i kvalitetnu sirovinu, već gotove proizvode, kao što su pekmez i voćni sokovi.

On je najavio podršku države prehrambenoj industriji, kojoj su neophodne nove tehnologije i modernija oprema, kako bi se sirovina lakše pretvarala u poluproizvod ili finalni proizvod.

Novi pogon, koji se prostire na 14.000 metara kvadratnih, zajedno sa Malim i Nedimovićem obišao je i predsednik Opštine Obrenovac Miroslav Čučković, navodi se u saopštenju Ministarstva finansija.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik