Privrednici traže uvođenje poreskog kredita

Bez autora
Jan 03 2019

U 2019. godini srpski privrednici očekuju nastavak vladinih mera za smanjenje poreza i doprinosa na plate, ponovno uvođenje poreskog kredita za privredu i izmene propisa i jačanje kapaciteta države kako bi se sprečile zloupotrebe bolovanja.Osim ovih mera, predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež kaže da je važno nastaviti uvođenje dualnog obrazovanja, ali i omogućiti privredi lakši pristup "svežem novcu". Privrednici traže uvođenje poreskog kredita za ulaganja u osnovna sredstva koji smo imali u prošlosti. Čini mi se da možemo da računamo da već u 2019. godini, makar u nekim segmentima, vratimo tu olakšicu, čime bi kompanije podstakli da više investiraju, kaže Čadež.

Privrednici traže uvođenje poreskog kreditaU 2019. godini srpski privrednici očekuju nastavak vladinih mera za smanjenje poreza i doprinosa na plate, ponovno uvođenje poreskog kredita za privredu i izmene propisa i jačanje kapaciteta države kako bi se sprečile zloupotrebe bolovanja.

Osim ovih mera, predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež kaže za Tanjug da je važno nastaviti uvođenje dualnog obrazovanja, ali i omogućiti privredi lakši pristup "svežem novcu".

"Privrednici traže uvođenje poreskog kredita za ulaganja u osnovna sredstva koji smo imali u prošlosti. Čini mi se da možemo da računamo da već u 2019. godini, makar u nekim segmentima, vratimo tu olakšicu, čime bi kompanije podstakli da više investiraju", kaže Čadež.

Privreda će u nastavku dijaloga s vladom instistirati na daljem rasterećenju - na postepenom smanjivanju poreza i doprinosa na plate zaposlenih, kao i na snižavanju poreza na dobit preduzeća sa 15 na 10 odsto.

"Plan je da se sa 63 odsto, koliko sada iznose porezi i doprinosi na zarade, dođe do 46 odsto. Znamo da to ne može da se uradi preko noći, ali možemo da napravimo dobar plan da to realizujemo u narednih pet godina", smatra Čadež.

Kada je reč o zloupotrebi bolovanja, PKS će raditi s nadležnima na poboljšanju zakonskih propisa i iznalaženju načina da se ojačaju inspekcijske službe.

Čadež naglašava da je od 56 kompanija koje su u poslednje dve godine dobile državne podsticaje, 35 domaćih, pa, kako kaže, ne stoji teza da su strani investitori favorizovani.

On ovu godinu vidi kao uspešnu, uz ocenu da dijalog vlade i privrede funkcioniše u potpunosti, što je u 2018. olakšalo poslovanje i omogućilo značajne investicije.

Samo ove godine, navodi, u Srbiji je završeno i počela je realizacija više od 50 investicionih projekata stranih kompanija, od kojih je najviše nemackih, italijanskih i turskih.

"Otvoreno je oko 40 novih fabrika i pogona u kojima će se zaposliti 16.000 ljudi, što nije malo, i krenula je ili ugovorena gradnja još 12 proizvodnih kapaciteta", kaže predsednik PKS.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik