Spreman Nacrt zakona o poreklu imovine

Bez autora
Jan 09 2019

Ministarka pravde u Vladi Republike Srbije Nela Kuburović izjavila je danas da je resorno ministarstvo pripremilo Nacrt zakona o poreklu imovine, koji će se uskoro naći na javnoj raspravi.Kuburović je istakla da Zakon o sprečavanju korupcije, koji je donet u martu prošle godine, i dugo najavljivani zakon o poreklu imovine, o čijem će se nacrtu uskoro raspravljati, pokazuju volju države da se bori sa svim oblicima korupcije. Ona je takođe iskazala zadovoljstvom primenom Zakona o sprečavanju korupcije, budući da je za prvih šest meseci optuženo 250 lica, a najveći deo njih na kaznu zatvora.

Spreman Nacrt zakona o poreklu imovineMinistarka pravde u Vladi Republike Srbije Nela Kuburović izjavila je danas da je resorno ministarstvo pripremilo Nacrt zakona o poreklu imovine, koji će se uskoro naći na javnoj raspravi.

Kuburović je u izjavi za Televiziju "Pink" istakla da Zakon o sprečavanju korupcije, koji je donet u martu prošle godine, i dugo najavljivani zakon o poreklu imovine, o čijem će se nacrtu uskoro raspravljati, pokazuju volju države da se bori sa svim oblicima korupcije.

Ona je takođe iskazala zadovoljstvom primenom Zakona o sprečavanju korupcije, budući da je za prvih šest meseci optuženo 250 lica, a najveći deo njih na kaznu zatvora.

Suština novog zakona, kako je dodala, jeste da je uvedena potpuno nova organizacija kada je reč o radu tužilaštva i sudova za procesuiranje krivičnih dela sa elementom korupcije.

Imamo nova odeljenja, specijalizovane sudove, tužioce i policiju koji su prošli obuku, objasnila je ministarka.

Kuburović je naglasila da su prošle godine pojedini događaji, poput ubistva advokata, prouzrokovali inicijative za izmenu ovog zakonika.

Prema njenim rečima, takva inicijativa postoji i od MUP-a za pooštravanje kazni kada je reč o ponovnim učiniocima krivičnih dela koja se tiču nasilja, kao i od Ministarstva zdravlja za krivična dela koje se odnose na upotrebu i prodaju droge i narkotika.

Takođe, kako je dodala, ne možemo da zaboravimo ni inicijativu Fondacije ''Tijana Jurić'' za uvođenje doživotnog zatvora kada su u pitanju najteža krivična dela, pre svega ubistvo dece, tako da će kazna doživotnog zatvora ponovo biti razmatrana.

Ministarka je kao najveći izazov u radu ministarstva na čijem je čelu za ovu godinu istakla izmenu Ustava, uz podsećanje na to da je nacrt teksta koji se tiče organizacije sudske vlasti i položaja tužilaštva pripremljen prošle godine i da je sada veliki posao na parlamentu.

Prema njenim rečima, još jedan od izazova biće ispunjavanje obaveze iz akcionog plana za Poglavlje 23 u pregovorima o pristupanju EU, a koje se odnosi na vladavinu prava.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik