Traže izlaz iz krize: Brazil prodaje čak 100 državnih kompanija

Bez autora
Jan 10 2019

Administracija novog brazilskog predsednika Žaira Bolsonara namerava da privatizuje ili zatvori 100 državnih preduzeća kako bi smanjila javni dug države.Osim privatizacije moramo razmotriti i likvidacije državnih kompanija čije poslovanje više nema toliko smisla, izjavio je brazilski ministar infrastrukture Tarsisio Gomes de Freitas, obrazloživši potrebu smanjivanja državnog sektora u privredi, kako bi se oslobodio novac za druge prioritete. Ove najave u skladu su s predizbornim programom Žaira Bolsonara, koji važi za zagovornika smanjivanja uticaja države na privredna kretanja u jednoj od deset najvećih ekonomija sveta koja prolazi višegodišnju krizu.

Traže izlaz iz krize: Brazil prodaje čak 100 državnih kompanijaAdministracija novog brazilskog predsednika Žaira Bolsonara namerava da privatizuje ili zatvori 100 državnih preduzeća kako bi smanjila javni dug države.

"Osim privatizacije moramo razmotriti i likvidacije državnih kompanija čije poslovanje više nema toliko smisla“, izjavio je brazilski ministar infrastrukture Tarsisio Gomes de Freitas, obrazloživši potrebu smanjivanja državnog sektora u privredi, kako bi se oslobodio novac za druge prioritete.

Ove najave u skladu su s predizbornim programom Žaira Bolsonara, koji važi za zagovornika smanjivanja uticaja države na privredna kretanja u jednoj od deset najvećih ekonomija sveta koja prolazi višegodišnju krizu, piše Novac.hr.

Uz inflaciju od 2,9 odsto i nedovoljan rast od jedan odsto BDP-a u 2017, udeo javnog duga u BDP-u države od 84 odsto smatra se najvećim problemom brazilske ekonomije.

Problematična je i tendencija rasta zaduživanja, jer je udeo duga u BDP-u Brazila porastao u 2017. za šest odsto u odnosu na prethodnu godinu.

Brazilska ekonomija "zaronila" je 2016. godine, kada je pad BDP-a bio 3,5 odsto. Zbog ekonomske krize u jednom trenutku došlo je u pitanje organizovanje Olimpijskih igara u Rio de Žaneiru 2016. godine.

Deveta ekonomija sveta u 2017. dosegla je BDP od 3.248 milijardi dolara, što je za osamdeset milijardi dolara manje nego u pretkriznoj 2015. godini.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik