Novi Monteživ planira početak proizvodnje prerađevina od mesa

Bez autora
Jan 10 2019

Kompanija Novi Monteživ iz Nikšića planira da tokom godine otvori nove pogone u kojima će se proizvoditi prerađevine od pilećeg mesa, paštete i viršle, a vrijednost investicije bi, prema prvim procjenama, iznosila oko 500 hiljada eura. Zamjenik direktora Monteživa, Bojan Perućica, rekao je da, uz otvaranje novih prerađivačkih pogona, planiraju i maksimalno povećanje proizvodnje u toj najvećoj fabrici u Crnoj Gori koja se bavi proizvodnjom i obradom svježeg pilećeg mesa. Ukoliko bi uspjeli da realizujemo sadašnje zacrtane projekte, dugoročni plan bila bi proizvodnja organskog pileta, koje bi boravilo na otvorenom prostoru. Riječ je o projektu koji nije realizovan nigdje u regionu, a sprovodio bi se u saradnji sa kooperantima, jer su za takvu proizvodnju neophodni specifični uslovi.

Novi Monteživ planira početak proizvodnje prerađevina od mesaKompanija Novi Monteživ iz Nikšića planira da tokom godine otvori nove pogone u kojima će se proizvoditi prerađevine od pilećeg mesa, paštete i viršle, a vrijednost investicije bi, prema prvim procjenama, iznosila oko 500 hiljada eura.

Zamjenik direktora Monteživa, Bojan Perućica, rekao je agenciji Mina biznis da, uz otvaranje novih prerađivačkih pogona, planiraju i maksimalno povećanje proizvodnje u toj najvećoj fabrici u Crnoj Gori koja se bavi proizvodnjom i obradom svježeg pilećeg mesa.

"Ukoliko bi uspjeli da realizujemo sadašnje zacrtane projekte, dugoročni plan bila bi proizvodnja organskog pileta, koje bi boravilo na otvorenom prostoru. Riječ je o projektu koji nije realizovan nigdje u regionu, a sprovodio bi se u saradnji sa kooperantima, jer su za takvu proizvodnju neophodni specifični uslovi", objasnio je Perućica.

Kompanija Monteživ, prema njegovim riječima, u prošloj godini je povećala proizvodne kapacitete, prodatu količinu mesa i ostvarila značajnu saradnju sa novim kupcima.

"U odnosu na 2017. godinu proizvodnja je duplo povećana, što je oko 56 hiljada 'naseljenih' pilića. Meso se isključivo plasira na crnogorsko tržište, kome je isporučeno oko 300 tona", kazao je Perućica.

Povećanje prodaje je, kako je dodao, uslovilo visok kvalitet piletine Monteživa, ali im i dalje na tržištu najveći problem predstavlja uvezeno meso lošeg kvaliteta, u kojem se nalazi velika količina vode.

"Piliće hranimo najkvalitetnom hranom, bez dodatnih genetski modifikovanih žitarica, što nas odvaja od konkurencije na tržištu. Kako bi dokazali kakvo uvezeno meso stiže na naše tržište sproveli smo studiozno i vjerodostojno istraživanje i kampanju pod sloganom Kupujmo pileće meso, a ne vodu", podsjetio je Perućica.

On tvrdi da kvalitet brenda Monteživ iz Nikšića ne može biti doveden u pitanje, dok uvozna zamrznuta piletina sadrži od dva do osam puta više vode, što povećava težinu mesa.

"Potvrda kvaliteta našeg pilećeg mesa su i analize koje redovno radimo i dostupne su svakom našem kupcu od dolaska jednodnevnih pilića, tokom tova i klanja, kao i nakon toga", saopštio je Perućica i podsjetio na dobijeni sertifikat za HACCP standard.

U Monteživu očekuju da tokom godine dobiju dozvolu za izvoz u zemlje regiona, a naredni korak je prodaja mesa i na tržištu Evropske unije (EU).

"Planiramo i proširenje kapaciteta, a računamo i na IPARD program koji je raspisalo Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja. Investicione projekte za dodatno podizanje proizvodnje na veći nivo planiramo i na farmi, i klanici, a ukupna vrijednost je oko 200 hiljada eura", rekao je Perućica.

U Monteživu je zaposleno 26 radnika, kojima se zarade izmiruju redovno, svakog posljednjeg dana u mjesecu, a redovno isplaćuju i sve obaveze prema dobavljačima, Opštini i državi.

Kompanija Novi Monteživ, u koju je investitor iz Holandije uložio oko 1,5 miliona eura, ozvaničila je početak rada u Nikšiću 25. novembra 2016. godine.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik