Za devet mjeseci 668,6 miliona KM stranih investicija u BiH

Bez autora
Jan 13 2019

Prema preliminarnim podacima Centralne banke BiH, direktna strana ulaganja za devet mjeseci 2018. godine iznose 668,6 miliona KM, čime je dostignut i neznatno prebačen iznos iz istog perioda 2017. godine, ali i održan trend porasta u odnosu na petogodišnji prosjek stranih investicija. Najveći iznosi investicija u prošloj godini dolaze iz Švicarske, Austrije, Turske, Velike Britanije, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Kuvajta i Ruske Federacije. Direktor Agencije za unapređenje stranih ulaganja FIPA Gordan Milinić naglašava da je ovo izuzetno dobar rezultat, koji potvrđuje da je BiH, bez obzira na sve probleme i poteškoće, zemlja privlačna za strane investitore.

Za devet mjeseci 668,6 miliona KM stranih investicija u BiHPrema preliminarnim podacima Centralne banke BiH, direktna strana ulaganja za devet mjeseci 2018. godine iznose 668,6 miliona KM, čime je dostignut i neznatno prebačen iznos iz istog perioda 2017. godine (povećanje za 0,1 posto), ali i održan trend porasta u odnosu na petogodišnji prosjek stranih investicija (povećanje za 21,6 posto).

Najveći iznosi investicija u prošloj godini dolaze iz Švicarske, Austrije, Turske, Velike Britanije, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Kuvajta i Ruske Federacije.

Direktor Agencije za unapređenje stranih ulaganja FIPA Gordan Milinić naglašava da je ovo izuzetno dobar rezultat, koji potvrđuje da je BiH, bez obzira na sve probleme i poteškoće, zemlja privlačna za strane investitore.

- Potrebno je još malo napora od svih institucija da strane investicije dostignu željeni nivo i budu zamajac ekonomskog rasta u BiH. Tu se naročito misli na provođenje propagandne akcije Invest in BiH i na širenje prakse poticaja za strane investitore na svim nivoima po ugledu na susjedne države, kazao je Milinić.

Ukupan iznos dosadašnjih stranih investicija u BiH prešao je 14 milijardi KM, te je u okviru grupe zemalja jugoistočne Evrope, BiH prema ukupno registriranom stanju direktnih stranih investicija rangirana na drugo mjesto, iza Srbije.

U 2017. registrirano je 778 miliona KM stranih ulaganja, što je za oko 40 posto više u odnosu na 2016.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik