Početak nove godine donosi slab promet na „Produktnoj berzi“

Bez autora
Jan 13 2019

Početak nove godine donosi veoma slab promet na „Produktnoj berzi“. Uzrok niskog prometa je skraćena radna nedelja i produžetak novogodišnjih praznika. Ukupan promet na „Produktnoj berzi“ za ovu nedelju je iznosio 100 tona robe, čija je finansijska vrednost iznosila 1.606.000,00 dinara. U odnosu na prethodni upoređujući period količinski obim prometa je niži za 87,62 odsto, dok je finansijska vrednost prometovane robe niža za 93,47 odsto. Kukuruz je početkom nedelje trgovan po 14,60 dinara po kilogramu bez PDV-a sa klauzulom „gratis lager“ do kraja januara. Međutim, krajem nedelje tražnja za žutim zrnom se značajno povećala u odnosu na ponudu, što ukazuje na rast cene ove žitarice. U odnosu na prethodni upoređujući period ponderisana cena je ostala nepromenjena.

Početak nove godine donosi slab promet na „Produktnoj berzi“Početak nove godine donosi veoma slab promet na „Produktnoj berzi“. Uzrok niskog prometa je skraćena radna nedelja i produžetak novogodišnjih praznika.

Ukupan promet na „Produktnoj berzi“ za ovu nedelju je iznosio 100 tona robe, čija je finansijska vrednost iznosila 1.606.000,00 dinara.

U odnosu na prethodni upoređujući period količinski obim prometa je niži za 87,62%, dok je finansijska vrednost prometovane robe niža za 93,47%.

Kukuruz je početkom nedelje trgovan po 14,60 dinara po kilogramu bez PDV-a sa klauzulom „gratis lager“ do kraja januara. Međutim, krajem nedelje tražnja za žutim zrnom se značajno povećala u odnosu na ponudu, što ukazuje na rast cene ove žitarice. U odnosu na prethodni upoređujući period ponderisana cena je ostala nepromenjena.

Pšenica početkom nove godine beleži odsustvo trgovanja na organizovanom robno-berzanskom tržištu.

Ponuda soje zrna po 37,30 dinara po kilogramu bez PDV-a, uz obračun kvaliteta, nije pronalazila svoje kupce po navedenim uslovima.

Berzanski indeks PRODEX je na dan 10.01.2019. godine bio na nivou od 203,88 indeksnih poena, što predstavlja stagnaciju u odnosu na prethodni posmatrani period, zaključuje se u saopštenju novosadske "Produktne berze".

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik