Žalba odgodila prodaju imovine Farmlanda

Bez autora
Jan 14 2019

Preduzeće za preradu drveta “Arkadia kompani” iz Gradiške ponudilo je 280.000 maraka za peletaru i ostale mašine koje su zaplijenjene u nekadašnjoj Govedarskoj farmi “Farmland” u Novoj Topoli, ali je licitacija odgođena za 30. januar, jer je jedna firma uložila žalbu tvrdeći da im pripada dio te imovine. Javna prodaja imovine bila je zakazana za petak, ali je zbog neriješenih imovinskih odnosa odgođena za kraj mjeseca. Direktor preduzeća “Arkadia kompani” Danijel Kašić ističe za “Glas Srpske” da su namjeravali da kupe peletaru i traktore jer im je to potrebno za djelatnost koju obavljaju, te da bi uz to kupili i preostale zaplijenjene stvari.

Žalba odgodila prodaju imovine FarmlandaPreduzeće za preradu drveta “Arkadia kompani” iz Gradiške ponudilo je 280.000 maraka za peletaru i ostale mašine koje su zaplijenjene u nekadašnjoj Govedarskoj farmi “Farmland” u Novoj Topoli, ali je licitacija odgođena za 30. januar, jer je jedna firma uložila žalbu tvrdeći da im pripada dio te imovine.

Javna prodaja imovine bila je zakazana za petak, ali je zbog neriješenih imovinskih odnosa odgođena za kraj mjeseca.

Direktor preduzeća “Arkadia kompani” Danijel Kašić ističe za “Glas Srpske” da su namjeravali da kupe peletaru i traktore jer im je to potrebno za djelatnost koju obavljaju, te da bi uz to kupili i preostale zaplijenjene stvari.

- Ponudili smo 280.000 maraka, čime bi se namirio dug bivšim radnicima “Farmlanda”. Na našu ponudu žalbu je uložila jedna firma koja tvrdi da je vlasnik peletare, zbog čega je prodaja odgođena. Čekaćemo da vidimo kako će ovaj problem biti riješen. Ne želimo ulaziti ni u kakve sudske sporove, a ako sve bude čisto, nećemo odustati od svoje namjere - rekao je Kašić.

Advokat Miroslava Drinić koja zastupa 55 bivših radnika “Farmlanda” rekla je za “Glas Srpske” da se čeka odluka suda kako bi prodaja bila obavljena.

- Kupac koji se javio zainteresovan je da neposrednom pogodbom kupi sve popisane stvari. Međutim, treće lice je uložilo prigovor tvrdeći da sistem za proizvodnju peleta navodno nije u vlasništvu “Farmlanda” tako da očekujemo odluku suda. Mi smo zatečeni tom informacijom i smatram da je prigovor neosnovan, jer to lice nije dostavilo nikakvu dokumentaciju kojom dokazuje vlasništvo nad peletarom - rekla je Drinićeva.

Dodaje da 80.000 maraka koliko je obezbijeđeno nakon prve licitacije još nisu isplatili radnicima, te da se čeka da bude završena i druga prodaja.

- Novac leži na sudskom depozitu. Čekaćemo da prođe i drugo ročište i ukoliko uspijemo nešto prodati onda ćemo raditi raspodjelu, jer je tako ekonomičnije. Sudski vještak mora obračunati potraživanja radnika, pa podijeliti svakome srazmjerno sa onim koliko je naplaćeno. Da ne bi dva puta plaćali vještaka odlučili smo da sačekamo i drugu prodaju - pojasnila je Drinićeva.

Bivši radnici “Farmlanda” su u pratnji advokata i sudske policije 31. oktobra prošle godine prvi put ušli u preduzeće i popisali mašine koje su zatekli na farmi, a 4. decembra su popisali i imovinu koju su zatekli u upravnoj zgradi i garažama u krugu farme.

“Farmlandu” su 2016. godine blokirani računi zbog neizmirenih milionskih obaveza.

Dug

“Farmland” radnicima duguje oko 300.000 maraka na ime neisplaćenih plata, a osim toga zaposlenima nisu uplaćivani ni doprinosi pa ne mogu da se penzionišu. Radnici su još 2017. godine dobili sudski spor protiv “Farmlanda” ali još ništa nisu uspjeli da naplate, a sva imovina nekadašnjeg giganta je pod hipotekom.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik