Devizne rezerve NBS 11,26 milijardi evra

Bez autora
Jan 14 2019

Prema preliminarnim podacima, bruto devizne rezerve Narodne banke Srbije su na kraju decembra iznosile 11.261,8 miliona evra.Deviznim rezervama na ovom nivou obezbeđuje se pokrivenost novčane mase M1 od 168 odsto i više od pet meseci uvoza robe i usluga, što je gotovo dvostruko više od standarda kojim se utvrđuje adekvatan nivo pokrivenosti uvoza robe i usluga deviznim rezervama. Neto devizne rezerve na kraju decembra iznosile su 8.854 miliona evra, što je njihov najviši nivo na kraju jedne godine otkad se na ovaj način prate podaci.

Devizne rezerve NBS 11,26 milijardi evraPrema preliminarnim podacima, bruto devizne rezerve Narodne banke Srbije su na kraju decembra iznosile 11.261,8 miliona evra.

Deviznim rezervama na ovom nivou obezbeđuje se pokrivenost novčane mase M1 od 168 odsto i više od pet meseci uvoza robe i usluga, što je gotovo dvostruko više od standarda kojim se utvrđuje adekvatan nivo pokrivenosti uvoza robe i usluga deviznim rezervama.

Neto devizne rezerve (devizne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve i drugim osnovima) na kraju decembra iznosile su 8.854 miliona evra, što je njihov najviši nivo na kraju jedne godine otkad se na ovaj način prate podaci (od 2000. godine).

Bruto devizne rezerve su u decembru smanjene za 364,7 miliona evra, a neto devizne rezerve za 867 miliona evra, pre svega kao rezultat znatnog smanjenja deviznih obaveza od strane države – i na domaćem, i na međunarodnom tržištu (ukupno 1.016,9 miliona evra), a u ambijentu dobrih fiskalnih rezultata ostvarenih u 2018. godini.

Odlivi su zabeleženi po osnovu izmirenja obaveza po osnovu deviznih hartija od vrednosti na domaćem tržištu (73,7 miliona evra), neto razduženja po deviznim kreditima (37,4 miliona evra), kao i dospeća dolarske evroobveznice Srbija 2018 (905,8 miliona evra), koje je najavljivano i za koje su devizna sredstva obezbeđivana tokom godine, u najvećoj meri iz dinarskih izvora, što je doprinelo smanjenju javnog duga i poboljšanju njegove valutne strukture.

Odlivi iz deviznih rezervi realizovani su i po osnovu uobičajenih aktivnosti banaka u vezi s deviznom obaveznom rezervom i po drugim osnovima, ukupno u neto iznosu od 48,4 miliona evra.

Navedeni odlivi iz deviznih rezervi u znatnoj meri su pokriveni povećanjem deviznih rezervi po osnovu pozitivnih efekata tržišnih faktora i efikasnog upravljanja deviznim rezervama, zatim po osnovu donacija i ostalim osnovima.

Obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u decembru iznosio je 674,7 miliona evra i bio je za 130,9 miliona evra veći nego u prethodnom mesecu. U 2018. godini, u međubankarskoj trgovini realizovano je ukupno 6.956,3 miliona evra.

Dinar je u decembru nominalno ojačao prema evru za 0,1%. U 2018. godini, nominalna aprecijacija dinara prema evru iznosila je 0,2%.

Tokom decembra, na domaćem deviznom tržištu bili su prisutni prvo deprecijacijski, a zatim i aprecijacijski pritisci, pa je Narodna banka Srbije, kako bi ublažila prekomerne kratkoročne oscilacije kursa, intervenisala na međubankarskom deviznom tržištu na obe strane (i kupovinom i prodajom deviza), i to u istom ukupnom iznosu – po 30 miliona evra. U 2018. godini, Narodna banka Srbije je intervenisala neto kupovinom 1.580 miliona evra (kupovina 1.835 miliona evra i prodaja 255 miliona evra).

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik