Uskoro ugovor sa Rusima o saobraćaju vredan 230 miliona evra

Bez autora
Jan 14 2019

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je danas da će tokom posete predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina biti potpisan važan ugovor između „Infrastrukture železnica Srbije“ i ruskih železnica „RŽD internešenel“. Mihajlović je rekla da se taj ugovor odnosi na projektovanje i izvođenje radova na izgradnji železničke infrastrukture, kao i izgradnju jedinstvenog dispečerskog centra za upravljanje saobraćajem, ukupne vrednosti 230 miliona evra. Ona je istakla da je poseta predsednika Rusije politički važna, ali i da će istovremeno biti potpisano dosta sporazuma i ugovora, od kojih je ovaj između dve železnice veoma bitan.

Rusi nastavljaju da ulažu u srpske železnice - uskoro novi ugovor vredan 230 miliona evraPotpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je danas da će tokom posete predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina biti potpisan važan ugovor između „Infrastrukture železnica Srbije“ i ruskih železnica „RŽD internešenel“.

Mihajlović je, gostujući u Jutarnjem programu TV Prva, rekla da se taj ugovor odnosi na projektovanje i izvođenje radova na izgradnji železničke infrastrukture, kao i izgradnju jedinstvenog dispečerskog centra za upravljanje saobraćajem, ukupne vrednosti 230 miliona evra.

Ona je istakla da je poseta predsednika Rusije politički važna, ali i da će istovremeno biti potpisano dosta sporazuma i ugovora, od kojih je ovaj između dve železnice veoma bitan.

Ugovorom je predviđena, kako je objasnila, realizacija tri projekta koji se odnose na radove na izgradnji elektrotehničke infrastrukture na deonici Stara Pazova–Novi Sad, izgradnju modernog dispečerskog centra, za koji već dve godine radimo na izradi projektno-tehničke dokumentacije.

Ideja je da dobijemo centar iz kojeg se s jednog mesta upravlja ne samo železničkim, već i drumskim saobraćajem, prenela je potpredsednica Vlade, dodajući da se treća komponenta odnosi na nastavak rehabilitacije barske pruge, od Valjeva ka Užicu.

Mihajlović je navela da je najveći iznos svih investicija upravo u segmentu infrastrukture, uz ocenu da Srbija treba da sarađuje sa svima.

Nemamo problem da radimo sa svima – Rusijom, Kinom, SAD, Evropskom unijom, Azerbejdžanom. Važno je da imamo dobre odnose sa svetskim silama, jer smo previše mali da bismo birali s kim hoćemo, a s kim nećemo da radimo, istakla je ona.

Mihajlović je podsetila na to da se prethodnih nekoliko decenija nije ulagalo u železničku infrastrukturu i da se nastavlja uspešna saradnja sa RŽD-om.

U pitanju je jedna od najboljih svetskih kompanija, sa kojom već radimo na modernizaciji pruge Beograd–Budimpešta. Imamo odličnu saradnju, a ovim ugovorom ćemo je učiniti još efikasnijom, zaključila je potpredsednica Vlade.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik