Rim: Kad novčići za sreću naprave razdor

Bez autora
Jan 15 2019

Gradonačelnica Rima Virđinija Rađi ušla je u spor sa Katoličkom crkvom, zbog novca iz fontane di Trevi, koji je do sada uzimala humanitarna organizacija za pomoć siromašnima.Milionima turista bacanje novčića u fontanu znači garanciju da će se vratiti u Rim, a za gradske vlasti – tih milion i po evra u kovanicama godišnje – dodatni je prihod. U Crkvu ili u gradsku kasu? To je trenutno velika polemika u Rimu, posle odluke gradskih vlasti da, od aprila, novčići iz fontane Di Trevi, umesto za pomoć siromašnima idu u gradski budžet. Dnevno u najpoznatijoj fontani na svetu završi oko 3.000 evra.

Rim: Kad novčići za sreću naprave razdorGradonačelnica Rima Virđinija Rađi ušla je u spor sa Katoličkom crkvom, zbog novca iz fontane di Trevi, koji je do sada uzimala humanitarna organizacija za pomoć siromašnima.

Milionima turista bacanje novčića u fontanu znači garanciju da će se vratiti u Rim, a za gradske vlasti – tih milion i po evra u kovanicama godišnje – dodatni je prihod.

U Crkvu ili u gradsku kasu? To je trenutno velika polemika u Rimu, posle odluke gradskih vlasti da, od aprila, novčići iz fontane Di Trevi, umesto za pomoć siromašnima idu u gradski budžet. Dnevno u najpoznatijoj fontani na svetu završi oko 3.000 evra.

Gradonačelnica Rima Virđinija Rađi želi da taj novac iskoristi za obnovu gradske infrastrukture.

Od izbora 2016. popularnost Rađijeve iz "Pokreta pet zvezda" pada, zbog neuspeha u rešavanju problema – gradskog duga, čišćenja ulica, neuređenih puteva... Bez obzira na eventualni spor Crkve i grada za turiste, novčić u fontani ostaje pitanje sreće i tradicije.

U gradu na sedam brežuljaka, od 2.000 fontana - najpoznatija je barokna fontana Di Trevi, stara gotovo 300 godina.

Godišnje je obiđu milioni turista, a za tradiciju bacanja novčića najzaslužnija je pesma Frenka Sinatre "Tri novčića u fontani".

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik