Uprkos sankcijama, suficit Kine u trgovini sa Amerikom je sve veći

Bez autora
Jan 15 2019

Kineski suficit u odnosu na SAD povećan je za 17,2 odsto, na 323,32 milijarde dolara, uprkos činjenici da je Amerika povela trgovinski rat sa Kinom.Tokom 2017. godine, pre početka američkih trgovinskih sankcija i kineskih kontrasankcija, taj suficit je iznosio 275,8 milijardi dolara. Taj višak u trgovinskoj razmeni posledica je rasta kineskog izvoza u SAD u 2018. godini za 11 odsto i stagnacija uvoza. Veliki kineski trgovinski suficit sa SAD smeta Vašingtonu, koji zahteva od Pekinga da preduzme korake kako bi ga smanjio.

Uprkos sankcijama, suficit Kine u trgovini sa Amerikom je sve većiKineski suficit u odnosu na SAD povećan je za 17,2 odsto, na 323,32 milijarde dolara, uprkos činjenici da je Amerika povela trgovinski rat sa Kinom.

Tokom 2017. godine, pre početka američkih trgovinskih sankcija i kineskih kontrasankcija, taj suficit je iznosio 275,8 milijardi dolara. Taj višak u trgovinskoj razmeni posledica je rasta kineskog izvoza u SAD u 2018. godini za 11 odsto i stagnacija uvoza.

Veliki kineski trgovinski suficit sa SAD smeta Vašingtonu, koji zahteva od Pekinga da preduzme korake kako bi ga smanjio.

Najveći pad uvoza od 2016. godine

SAD su prošle godine uvele uvozne carine na stotine milijardi dolara vrednu kinesku robu i zapretile dodatnim merama u slučaju da Peking ne promeni svoju praksu po pitanju industrijskih subvencija i intelektualnog vlasništva, a Kina je uzvratila svojim merama.

Istovremeno, kineski izvoz zabeležio je prošlog decembra najveći pad u poslednje dve godine, a neočekivano se smanjio i uvoz, što ukazuje na dalje slabljenje druge po veličini svetske ekonomije, navode ekonomski portali.

Izvoz je neočekivano pao za 4,4 odsto u odnosu na isti mesec godinu ranije, pri čemu je potražnja oslabila na većini kineskih velikih izvoznih tržišta. Zabeležen je i neočekivan pad uvoza za 7,6 odsto, što je najviše još od 2016. godine.

Usporena prodaja i u svetu

"Kapital ekonomik" smatra da je pad kineskog izvoza rezultat delovanja američkih carina. Uvoz je, takođe, naglo pao zbog manje domaće potražnje. Slabija kineska domaća potražnja već se oseća i u svetu. Usporena je prodaja raznih proizvoda, od mobilnih telefona do automobila.

Ipak, u 2018. godini ukupan izvoz Kine veći je 9,9 odsto, što je najbrža stopa rasta izvoza tokom poslednjih sedam godina, na 2.480 milijardi dolara.

Istovremeno, uvoz je porastao za 15,8 odsto, tako da je trgovinski višak u razmeni sa svetom dostigao 351,8 milijardi dolara.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik