Deponenti sigurni i ako Atlas banka ode u stečaj

Bez autora
Jan 16 2019

Fond za zaštitu depozita moći će da isplati sve garantovane depozite do 50 hiljada eura i ukoliko Atlas banka ode u stečaj, saopštili su predstavnici Centralne banke i dodali da, ipak, vjeruju da do toga neće doći. Guverner CBCG, Radoje Žugić, kazao je na konsultativnom saslušanju, na sjednici skupštinskog Odbora za ekonomiju, finansije i budžet, da Atlas banka ima šansu za oporavak i dokapitalzaciju. Iskreno se nadam da postoji šansa za oporavak Atlas bankr. Fond ima sredstava više nego dovoljno i za slučaj najgoreg scenarija, ali ne bih želio da se to desi i za tu banku. Fond za obje banke ima dovoljno sredstava da nijedan deponent nema brige za svoje garantovane depozite do 50 hiljada eura, rekao je Žugić.

Deponenti sigurni i ako Atlas banka ode u stečajFond za zaštitu depozita (FZD) moći će da isplati sve garantovane depozite do 50 hiljada eura i ukoliko Atlas banka ode u stečaj, saopštili su predstavnici Centralne banke (CBCG) i dodali da, ipak, vjeruju da do toga neće doći.

Guverner CBCG, Radoje Žugić, kazao je na konsultativnom saslušanju, na sjednici skupštinskog Odbora za ekonomiju, finansije i budžet, da Atlas banka ima šansu za oporavak i dokapitalzaciju.

„Iskreno se nadam da postoji šansa za oporavak Atlas bankr. Fond ima sredstava više nego dovoljno i za slučaj najgoreg scenarija, ali ne bih želio da se to desi i za tu banku. Fond za obje banke ima dovoljno sredstava da nijedan deponent nema brige za svoje garantovane depozite do 50 hiljada eura“, rekao je Žugić.

On je naveo da FZD raspolaže sa 140 miliona eura, što je, kako tvrdi, i više neko dovoljno, čak i za najgori scenario - da Atlas banka ode u stečaj.

Žugić je saopštio da će se u postupku dokapitalizacije dati šansa postojećim akcionarima, a ukoliko oni to ne urade, daće se šansa i ostalim zainteresovanim investitorima.

„Šansi ima, a jesu li realne, procijeniće potencijalni postojeći, a i zainteresovani investitori“, poručio je Žugić.

On je još jednom ponovio da je moratorijum zaštitio likvidnost IBM banke i da bez njega ona ne bi živjela "nijedan jedini dan".

„Smatram da je CBCG čitav proces uradila perfektno, bez greške u zarezu. Uradili smo pravu stvar u pravo vrijeme“, tvrdi Žugić.

On je poručio i da CBCG ne radi selektivno i najavio da će vrhovna monetarna insitucija u narednom periodu od banaka tražiti novi kapital. CBCG će od banaka čiji je udio loših kredita u ukupnih iznad prosjeka, tražiti da primijene Zakon o dobrovoljnom finansijskom restrukturianju.

CBCG će prethodno od palamenta tražiti da se rok trajanja zakona produži za još godinu.

Žugić je kazao da je CBCG blagovremeno izvještavala o stanju u finansijskom sistemu i da je samo trebalo pažljivije čitati njihova saopštenju.

Direktor Sektora za kontrolu banaka u CBCG, Dejan Vujačić, kazao je da Atlas banka ima mogućnost da nastavi poslovanje i da je za njenu dokapitalizaciju potrebno 22 miliona eura.

„Atlas banka sada ima ukupni nominalni akcijski kapital u bilansu stanja od 37 miliona eura. Vjerujemo da će do kraja ove sedmice biti raspisana dokapitalizacija, a pravo preče kupovine će imati postojeći akcionari. Moratorijum neće biti skinut prije dokapitalizacije banke“, poručio je Vujačić.

Kada je u pitanju IBM banka, on je kazao da iznos garantovanih depozita iznosi 22 miliona eura.

FZD bi do kraja mjeseca trebalo da kroz tri banke isplati te garantovane depozite.

„Ukupan broj deponenata u toj banci je 2,82 hiljade. Broj deponenata čiji će garantovani depoziti biti isplaćeni do 50 hiljada eura je 2,65 hiljade. Ostatak od 165 deponenata neće biti do kraja obuhvaćen. Od toga je pojedinaca 114, a kompanija 51“, precizirao je Vujačić.

On je objasnio da je Fond tu da bi zaštitio male deponente i da smatra da će ta institucija u punoj mjeri ispuniti tu funkciju.

„Na osnovu iznosa likvidne aktive, odnosno onoga što je odmah raspoloživo, vjerujemo da će Fond uspjeti da se naplati u iznosu od dvije trećine u roku od mjesec“, objasnio je Vujačić.

On je kazao da su u CBCG, kada su uveli privremenu upravu u IBM banku, vjerovali da će ona uspjeti da se proda iz razloga što ima dozvolu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik