Uprava Bobar banke krila bankarske garancije

Bez autora
Jan 16 2019

U Okružnom sudu u Bijeljini danas je nastavljen izdvojeni sudski postupak protiv bivšeg člana Nadzornog odbora Bobar banke Drage Đukanovića, koji je sa još petnaest osoba tereti za organizovani kriminal i zloupotrebu službenog položaja ili ovlašćenja, čime je veliki broj institucija, ustanova, preduzeća i drugih subjekata, kao i građani BiH oštećeni za 122,5 miliona KM. Na nastavku današnjeg glavnog pretresa svjedočila je Danijela Stević koja je u Bobar banci bila zaposlena od 2001. godine do marta 2015. godine na poslovima tehničkog sekretara, kasnije kao referent u Sektoru za korporativno bankarstvo, na poslovima izdavanja bankarskih garancija. Ona je na sudu izjavila da su referenti primali zahtjeve pravnih lica za izdavanje garancija, obrađivali ih i slali na kreditnu komisiju, odnosno prosljeđivali na odobravanje Kreditnom ili Nadzornom odboru, ukoliko su u bili u pitanju veći novčani iznosi.

Uprava Bobar banke krila bankarske garancijeU Okružnom sudu u Bijeljini danas je nastavljen izdvojeni sudski postupak protiv bivšeg člana Nadzornog odbora Bobar banke Drage Đukanovića, koji je sa još petnaest osoba tereti za organizovani kriminal i zloupotrebu službenog položaja ili ovlašćenja, čime je veliki broj institucija, ustanova, preduzeća i drugih subjekata, kao i građani BiH oštećeni za 122,5 miliona KM, javlja dopisnik portala CAPITAL.

Na nastavku današnjeg glavnog pretresa svjedočila je Danijela Stević koja je u Bobar banci bila zaposlena od 2001. godine do marta 2015. godine na poslovima tehničkog sekretara, kasnije kao referent u Sektoru za korporativno bankarstvo, na poslovima izdavanja bankarskih garancija.

Ona je na sudu izjavila da su referenti primali zahtjeve pravnih lica za izdavanje garancija, obrađivali ih i slali na kreditnu komisiju, odnosno prosljeđivali na odobravanje Kreditnom ili Nadzornom odboru, ukoliko su u bili u pitanju veći novčani iznosi.

“Što se tiče obrade garancija za povezana lica u okviru Bobar grupacije, kao što su bili „Bobar Autosemberija“, Bobar osiguranje ili „Univerzal“, uglavnom smo pitali nadređene šta da radimo. Nadređeni su nam bili Dragica Tomić, Dragan Radumilo, generalni direktor, odnosno kasnije Petar Cacanović.

Bankarske garancije za povezana lica nisu knjižene i odlagane su u posebne registratore na kojima je bilo navedeno da su tu smještene neknjižene garancije”, objasnila je Danijela Stević, rekavši da je, što se tiče tih neknjiženih garancija, bilo najstrože zabranjeno da se o tome govori.

Povezana lica uvijek su dobijala pozitivna mišljenja za garancije

Svjedok Danijela Stević je izjavila da je više puta upozoravana da se bankarske garancije za povezana pravna lica ne knjiže, da se odlažu u posebne registratore i da je na njima bilo upozorenje “Ne diraj”.

Što se tiče optuženog Drage Đukanovića, Stević je izjavila da ga se sjeća iz vremena kada je radio u “Bobeksu”, kome je pripadao i Bobar radio, gdje je ona svojevremeno radila, te da, koliko ona zna, on nikada nije radio u Bobar banci.

Na pitanje advokata Zorana Perića, pravnog zastupnika optuženog Đukanovića, da li se razlikovala procedura između obrade bankarskih garancija i obrade kredita, Stevićka je izjavila da je postupak istovjetan.

Kada je u pitanju obrada garancija za povezana lica, ona je rekla da se rijetko se radila analiza kreditne sposobnosti za njih, već su spiskovi sa tim zahtjevima direktno upućivani Dragici Tomić, njenom nadređenom šefu.

“Što se tiče povezanih lica, uvijek su dobijali pozitivna mišljenja za garancije. Znali smo u jednom danu dobijati po 15 zahtjeva od „Bobar Autosemberije“ i te spiskove smo prosljeđivali Dragici Tomić“, kazala je ona.

Na pitanje advokata Perića, da li je Bobar banka nekada imala štetu zbog tih neknjiženih garancija, Danijela Stević je izjavila da ne zna da li su nekada one dolazile na naplatu.

“Mi smo od firmi dobijali bilanse stanja i na osnovu tih bilansa i upitnika smo i postupali. Za povezana lica, bez obzira na iznos garancije, analize su uvijek bile pozitivne”, dodala je.

Ona je na kraju rekla da se, što se tiče povezanih lica u okviru Bobar grupacije, zaobilazila i posebna procedura, odnosno nisu poštovani posebni uslovi i akti za odobravanje bankarskih garancija. Ta procedura se zaobilazila na osnovu naredbe nadređenih šefova u Bobar banci. I analize zahtjeva su, uglavnom, kako je rekla, rađene “reda radi”.

Glavni pretres odgođen je za 27. februar, kada će biti saslušan svjedok Slaviša Bobar.

U Sudu BiH se vodi postupak protiv 15 optuženih za organizovani kriminal u slučaju Bobar banka, dok je Đukanovićev postupak izdvojen i sudi mu se u Bijeljini zbog zdravstevnih razloga.

Tužilaštvo BiH podiglo je početkom 2017. godine optužnicu u predmetu Bobar banka protiv 16 osoba koje se terete za finansijski kriminal i zloupotrebe, koje su građanima, preduzećima i pravnim subjektima nanele štetu od oko 122,5 miliona KM.

Osim Đukanovića, optuženi su Darko Jeremić, Petar Cacanović, Ana Mirosavljević, Dragan Radumilo, Sonja Kurtuma, Saša Tomić, Slavica Injac, Batrić Đurišić, Zdravko Dubov, Igor Prodanović, Snežana Vujinić, Dragica Tomić, Goran Ignjatović, Pajo Panić, Drago Đukanović i Jefa Bošković.

Oni se terete da su, kao grupa povezanih osoba, ostvarili nadzor nad cjelokupnim poslovanjem Bobar banke, te omogućavali davanje višemilionskih kredita bez adekvatnih sredstava osiguranja, koji su nezakonito odobravani povezanim pravnim osobama Bobar grupacije, a čija naplata realno nije bila moguća niti je povrat kredita adekvatno osiguran.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik