Srbija neće biti pogođena kvotama na uvoz čelika u EU

Bez autora
Jan 16 2019

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da Srbija ima političke garancije da neće biti negativno pogođena uvođenjem kvota za uvoz čelika u EU, tako da su srpska privreda i železara u Smederevu, u vlasništvu kineske kompanije Hestil, u ovom trenutku potpuno bezbedne. Brnabić je, u izjavi novinarima u Srpsko-korejskom centru, istakla da su te garancije u okviru Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju koji imamo sa Evropskom unijom. Ona je precizirala da, od tri relevantne kategorije u proizvodnji čelika na osnovu kojih se odlučuje o kvotama, za prvu Srbija neće imati nikakve kvote, već globalnu kvotu za EU, a za druge dve kategorije verovatno će imati kvote, ali sa mogućnošću da ih automatski podiže.

Srbija neće biti pogođena kvotama na uvoz čelika u EUPredsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da Srbija ima političke garancije da neće biti negativno pogođena uvođenjem kvota za uvoz čelika u EU, tako da su srpska privreda i železara u Smederevu, u vlasništvu kineske kompanije Hestil, u ovom trenutku potpuno bezbedne.

Brnabić je, u izjavi novinarima u Srpsko-korejskom centru, istakla da su te garancije u okviru Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju koji imamo sa Evropskom unijom.

Ona je precizirala da, od tri relevantne kategorije u proizvodnji čelika na osnovu kojih se odlučuje o kvotama, za prvu Srbija neće imati nikakve kvote, već globalnu kvotu za EU, a za druge dve kategorije verovatno će imati kvote, ali sa mogućnošću da ih automatski podiže.

Prema njenim rečima, mere EU o kvotama za čelik biće na snazi od 4. februara, a od aprila Srbija će moći da ih podigne i uđe u globalnu kvotu.

Dogovorili smo se i o klauzuli koja kaže da u svakom trenutku možemo da pokažemo da smo zabrinuti za našu proizvodnju. Ako to dokažemo podacima, možemo dodatno da pregovaramo o podizanju kvota, rekla je Brnabić.

Ona je istakla da ograničavanje uvoza čelika u EU nije upereno protiv Srbije i Zapadnog Balkana, kao ni protiv Kine, objasnivši da su mere bile nametnute.

Amerika je prva uvela protekcionističke mere prema EU za tržište čelika, što je najosetljivije za EU jer je proizvodnja čelika ono na čemu je Unija i nastala, pa je morala da uzvrati, naglasila je Brnabić, dodavši da je Vlada Srbije o kvotama za čelik razgovarala sa Unijom više od četiri meseca.

U timu koji se bavi tim poslovima, kako je istakla, angažovani su najbolji stručnjaci, koji su predstavili sve analize srpske ekonomije i tržišta čelika, a data je i nezavisna studija o industriji Srbije.

Dali smo sve od sebe da zaštitimo Srbiju i našu železaru, rekla je premijerka i istakla da u ovom trenutku nije zabrinuta zbog mera koje priprema EU, ali i upozorila na to da će nam biti teže po ovom pitanju nego pre i biće neophodan veći politički angažman Vlade Srbije koja će stalno pratiti situaciju u železari i izvozu.

Brnabić je takođe prenela da Evropska unija nema bojazan od posete predsednika Rusije Vladimira Putina Beogradu, i poručila da je za Srbiju važno da ima dobre odnose sa svima.

Brnabić je naglasila da se juče prilikom posete Strazburu susrela sa predstavnicima EU, među kojima je bio i izvestilac za Srbiju Dejvid Mekalister, i da je jedna od tema sa njima bila i poseta predsednika Putina.

Mislim da Unija nema neku bojazan od ove posete. Oni znaju da imamo tradicionalno bliske veze sa Rusijom, i to ne samo u smislu kulture, već i ekonomije, objasnila je premijerka.

Ona je dodala da je saradnja sa Ruskom Federacijom važna između ostalog i zbog sigurnosti u snabdevanju gasom.

Jedan od rezultata ove posete biće taj da ćemo imati veću sigurnost u snabdevanju gasom, a nadam se takođe i odluci da proširimo gasno skladište Banatski dvor, što je bitno zbog energetske sigurnosti, dodala je Brnabić.

Predsednica Vlade je podsetila na to da Srbija ima ugovor o slobodnoj trgovini sa Rusijom, koja je ogromno tržište, što je, kako je istakla, značajno za dovođenje investitora, među kojima su i oni iz zemalja EU.

Premijerka je one koji se eventualno brinu zbog posete predsednika Ruske Federacije podsetila na to da je prošle godine u ovo vreme u Srbiji boravio premijer Japana, što je pokazatelj toga koliko su za srpsku ekonomiju i politiku važni dobri odnosi sa svima.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik