Prijavljivanje sezonaca samo uz jmbg

Bez autora
Jan 16 2019

Ministarstvo poljoprivrede je danas u saradnji sa NALED-om predstavilo elektronski sistem za prijavljivanje sezonskih radnika u poljoprivredi odnosno portal www.sezonskiradnici.gov.rs, koji će obezbediti radnicima da imaju sva prava.Portal je predstavljen u prisustvu premijerke Ane Brnabić na konferenciji u okviru projekta "Povećanje prilika za zapošljavanje sezonskih radnika u poljoprivredi", a prisustvovali su i ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, ministar za rad i zapošljavanje Zoran Đorđević, ambasador Nemačke Tomas Šib i direktorka Poreske uprave Dragana Marković. Za proceduru prijave i odjave radnika potrebno je manje od 10 minuta, nezavisno od toga da li se radnik prijavljuje na jedan dan ili na mesec dana.

Prijavljivanje sezonaca samo uz jmbgMinistarstvo poljoprivrede je danas u saradnji sa NALED-om predstavilo elektronski sistem za prijavljivanje sezonskih radnika u poljoprivredi odnosno portal www.sezonskiradnici.gov.rs, koji će obezbediti radnicima da imaju sva prava.

Portal je predstavljen u prisustvu premijerke Ane Brnabić na konferenciji u okviru projekta "Povećanje prilika za zapošljavanje sezonskih radnika u poljoprivredi", a prisustvovali su i ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, ministar za rad i zapošljavanje Zoran Đorđević, ambasador Nemačke Tomas Šib i direktorka Poreske uprave Dragana Marković.

Za proceduru prijave i odjave radnika potrebno je manje od 10 minuta, nezavisno od toga da li se radnik prijavljuje na jedan dan ili na mesec dana.

Svi radnici prijavljeni preko tog portala imaju pravo na penzijskog i invalidsko osiguranje, kao i osiguranje slučaju povrede na radu.

Ministar Nedimović je rekao da je prošle godine bilo angažovano zakonski svega 3.585 ljudi u poljoprivredi iako znamo da imamo bar 350.000 poljoprivrednih gazdinstava koja se svakodnevno bave poljoprivredom.

Rekao je da su pre tri godine poljoprivredni proizvođači došli kod njega kao gradonačelnika i rekli za taj problema.

"Imali smo nezadovoljne berače u poljoprivredi, nisu imali nikakva prava, osim prava na naknadu, ali da se nešto desi neka povreda sve je u crnoj zoni, a u poljoprivredi se povrede dešavaju skoro svaki dan".

Naveo je da poslodavci ne shvataju da se tu ne obavlja svaki dan rad zbog vremenskih uslovi, pa su morali ako je lep dan da prijave sve radnika, a kada je kiša da ih odjave.

"To je bila neizdrživa situacija", istakao je ministar.

Nedimović kaže da je poljoprivreda fabrika pod otvorenim nebom i da nije čudo što je siva ekonomija u poljoprivredi bila tolika.

Kaže i da to ministarstvo spremamo i set propisa da se definiše šta je poljoprivrede, jer ne može PDV da bude veći odnosno povrat od onog što se uplaćuje.

Ministar Đorđević je rekao da je to što je urađeno plod i rezultat cele vlade koja želi da se izbori protiv sive ekonomije.

"Želja vlade je da suzbije rad na crno,da pruži mogućnost i prava svakome da ostvari prava koja zakoni omogućavaju, da svima pružimo sve ono sto njima pripada. Radnici koji su do juče radili u sezonskim oslovima najčešće dobijali samo nadnicu nisu imali pravo na zdrav, na osiguranje od povreda bili prepušteni sebi", naveo je on.

Kako kaže, vlada čini dosta u svim sferama u kojima je situacija bila zapuštena.

"Zahvaljujući premijerki i NALED-u smo ovo izgurali", kazao je Đorđević i dodao da će sada mobilnim telefonom moći da se prijave sezonski radnici.

"Vodili smo računa o tim radnicima da ne izgube ono čega su se bojili,ako su na listi NSZ da ne izgube taj status i naknade koje su imali, da ne izgube socijalnu pomoć, gledali smo da im pružimo mogućnost da ostvare prava, da imaju pravo na penziju od odmor.

U cilju suzbijanja sive ekonomije i zaštite prava velikog broja neformalno angažovanih radnika u sektoru poljoprivrede vlada je u saradnji sa NALED-om i uz podršku GIZ-a 2017. pokrenula reformu sistema radnog angažovanja sezonskih radnika u poljoprivredi kroz donošenje novog sistemskog zakona čija je primena počela u januaru 2019. i izradu on lajn platforme za pojednostavljenu registraciju radnika.

Prema podacima Poreske uprave u 2017. po ugovorima o privremenim i povremenim poslovima bilo je angažovano svega 3.585 sezonskih radnika u poljoprivredi.

Gotovo 95 odsto sezonskih radnika u poljoprivredi radi na crno bez ikakvog ugovora, što znači da ne ostvaruju prava iz radnog odnosa poput prava na socijalno i penziono osiguranje i osiguranje od povreda na radu.

Skupština je polovinom prošle godine usvojila Zakon o pojednostavljenom radnom angažovanu radnika na sezonskim poslovima u određenim delatnostima koji se odnosi na poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu.

Brnabić o prednostima onlajn prijavljivanja sezonaca

Brnabić je ocenila da će prijavljivanje sezonskih radnika u poljoprivredi preko onlajn platforme da im omogući sva prava, ali i da obezbedi u narednih pet godina dodatni prihod za budžet od 15 miliona evra.

Izrazila je očekivanje da će od februara prijava sezonskih radnika u poljoprivredi moći da se obavi i putem mobilnog telefona.

"Ovo je potvrda onoga što smo radili od 2014, a to je odgovorno vođenje budžeta i finansija", rekla je Brnabić i istakla da bi do kraja 2019. godine taj način prijave trebalo da se proširi i na radnike u sektoru građevine i turizma.

"Procenjujemo da će u narednih pet godina ovo značiti dodatnih 15 miliona evra prihoda za državu i budžet, a sa druge strane jednu veću sigurnost i za poljoprivrednike i za ljude koji rade kao sezonski radnici u poljoprivredi.

Istakla je da je taj projekat dobar primer suštinske reforme, koja je vrlo kompleksna, ali i primer dobrog timskog rada.

"Ovo je pored toga sto je suštinska reforma u sistemu i pokazatelj važnosti prioriteta i potvrda naše posvećenosti borbi protiv sive ekonomije. Ne možete da imate ljude koji rade a nemaju prava na penziono i invalidsko osiguranje, ovo je pokazatelj i naše predanosti boljem poslovnom okruženju", rekla je premijerka.

Navela je da je to pokazatelj i dalje posvećenosti vlade digitalizaciji uprave.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik