EBRD: Dodatnih 395 miliona evra za Srbiju

Bez autora
Jan 17 2019

Evropska banka za obnovu i razvoj saopštila je danas da je Srbiji odobrila dodatnih 395 miliona evra za 18 novih projekata u 2018. godini.EBRD je usmerila sredstva u vrednosti od 200 miliona evra u kreditne linije, finansiranje trgovine i garancije lokalnim komercijalnim bankama, što će biti iskorišćeno za kreditiranje lokalnih malih i srednjih preduzeća. Dodaje da je EBRD u 2018. za prvi veliki projekat javno-privatnog partnerstva u Srbiji mobilisao privatna sredstva u značajnim iznosima za finansiranje obimne modernizacije aerodroma „Nikola Tesla“ u Beogradu, koji predstavlja glavno čvorište vazdušnog saobraćaja u zemlji i regionu.

EBRD: Dodatnih 395 miliona evra za SrbijuEvropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) saopštila je danas da je Srbiji odobrila dodatnih 395 miliona evra za 18 novih projekata u 2018. godini.

Kako se navodi u saopštenju, EBRD je usmerila sredstva u vrednosti od 200 miliona evra u kreditne linije, finansiranje trgovine i garancije lokalnim komercijalnim bankama, što će biti iskorišćeno za kreditiranje lokalnih malih i srednjih preduzeća.

U saopštenju se dodaje da je EBRD u 2018. za prvi veliki projekat javno-privatnog partnerstva u Srbiji mobilisao privatna sredstva u značajnim iznosima za finansiranje obimne modernizacije aerodroma „Nikola Tesla“ u Beogradu, koji predstavlja glavno čvorište vazdušnog saobraćaja u zemlji i regionu.

Navodi se da je odobreno dodatnih 22 miliona evra, koji će biti iskorišćeni za izgradnju novog železničkog depoa u Zemunu. Dodaje se da je EBRD u 2018. podržala domaćeg proizvođača nameštaja „Forma ideale“ sa 10 miliona evra i i vodeću poljoprivrednu kompaniju MK Group sa 25 miliona evra.ž

1,1 milijardu evra za Zapadni Balkan

U 2018. godini odobreno 1,1 milijardu evra za 67 projekata na Zapadnom Balkanu, čime je, kako se navodi, EBRD pokazala svoju posvećenost tom području.

Kako se podseća, EBRD je bio domaćin trećem investicionom samitu Zapadnog Balkana, na kome je okupio šest premijera u sedištu Banke u Londonu. Godišnji sastanak EBRD biće održan u Sarajevu 8. i 9. maja ove godine, navodi se u saopštenju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik