Rusija i Srbija zajedno će razvijati inovacije u elektroenergetici

Bez autora
Jan 17 2019

Ministar bez portfelja u Vladi Republike Srbije zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović i generalni direktor ruske državne kompanije "Ros seti" Pavel Livinski potpisali su danas Memorandum o srpsko-ruskoj saradnji o razvoju inovacija u sektoru elektroenergetike.Popović je tom prilikom istakao da je reč o jednoj od najvećih elektromreža u svetu, te da je Livinski predstavnik novog mladog pokolenja elektroenergetskog biznisa, koji prepoznaje Srbiju kao destinaciju gde i Rusija može da dobije ogromno znanje. Livinski je potpisivanje Memoranduma nazvao istorijskim događajem za njegovu kompaniju, jer označava razvoj sinhronizovanog rada i zajedničkog razvoja.

Rusija i Srbija zajedno će razvijati inovacije u elektroenergeticiMinistar bez portfelja u Vladi Republike Srbije zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović i generalni direktor ruske državne kompanije "Ros seti" Pavel Livinski potpisali su danas Memorandum o srpsko-ruskoj saradnji o razvoju inovacija u sektoru elektroenergetike.

Popović je tom prilikom istakao da je reč o jednoj od najvećih elektromreža u svetu, te da je Livinski predstavnik novog mladog pokolenja elektroenergetskog biznisa, koji  prepoznaje Srbiju kao destinaciju gde i Rusija može da dobije ogromno znanje.

Livinski je potpisivanje Memoranduma nazvao istorijskim događajem za njegovu kompaniju, jer označava razvoj sinhronizovanog rada i zajedničkog razvoja.

Memorandumom su definisani ključni pravci saradnje u oblasti razvoja inovacija u elektroenergetskom kompleksu Srbije i Rusije.

Dve zemlje nameravaju da zajednički razvijaju inovativne proizvode koristeći digitalne tehnologije, da sarađuju u dizajniranju i modernizaciji elektroenergetskih sistema, uvode inteligentne sisteme upravljanja distribucijskom mrežom koristeći "smart siti" tehnologiju, kao i da sprovode tehnička istraživanja i dele iskustva u radu sistema za merenje električne energije.

Takođe, planira se zajednički razvoj elektroenergetskih  kompleksa Srbije i Rusije na bazi inovacionih tehnologija, kao i da se zajednički donesu nova tehnološka rešenja na tržišta trećih zemalja.

Potpisivanju Memoranduma u Vladi Republike Srbije prisustvovao je i specijalni predstavnik predsednika Ruske Federacije za međunarodnu saradnju iz oblasti elektroenergetike Sergej Šmatko.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik