Arbitraža usporava početak gradnje HE Vranduk

Bez autora
Jan 20 2019

Gradnja hidroelektrane Vranduk kod Zenice, koja je zbog promjene izbora glavnog izvođača radova već skoro dvije godine zakočena, kako stvari stoje, neće početi ni na proljeće. Riječ je o projektu vrijednom 114 miliona maraka, od čega su 52 miliona krediti Evropske banke za obnovu i razvoj. Kako se nezvanično saznaje, još nije jasno definirano kako će se riješiti spor s austrijskim „Strabagom“, koji je bio glavni izvođač radova. Ova je kompanija prošle godine zatražila raskid ugovora zbog zahtjeva da joj budu osigurani dodatni troškovi gradnje, na šta „Elektroprivreda BiH“ nije htjela pristati. Krajem prošle godine čelnici EBRD-a tražili su od Vlade FBiH da im se pojasni šta je s ovim projektom, s obzirom na to da je kredit odobren još 2016., a da glavni radovi nikad nisu počeli.

Arbitraža usporava početak gradnje HE VrandukGradnja hidroelektrane Vranduk kod Zenice, koja je zbog promjene izbora glavnog izvođača radova već skoro dvije godine zakočena, kako stvari stoje, neće početi ni na proljeće.

Glavni izvođač

Riječ je o projektu vrijednom 114 miliona maraka, od čega su 52 miliona krediti Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

Kako nezvanično saznajemo, još nije jasno definirano kako će se riješiti spor s austrijskim „Strabagom“, koji je bio glavni izvođač radova. Ova je kompanija prošle godine zatražila raskid ugovora zbog zahtjeva da joj budu osigurani dodatni troškovi gradnje, na šta „Elektroprivreda BiH“ (EPBiH) nije htjela pristati.

Krajem prošle godine čelnici EBRD-a tražili su od Vlade FBiH da im se pojasni šta je s ovim projektom, s obzirom na to da je kredit odobren još 2016., a da glavni radovi nikad nisu počeli.

Angažirani advokati

Iako je preliminarno odobreno da „Končar“ i „Euro-Asfalt“ nastave s projektom, ugovor zvanično još nije potpisan. Jedan od razloga je i što u „Strabagu“, kako stvari stoje, ne odustaju od međunarodne arbitraže i nadoknade štete.

U EPBiH vjeruju da do toga neće doći, ali su ipak angažirali advokate.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik