Broj stalnih korisnika elektronske trgovine porastao na 30,9 odsto u 2018. godini.

Bez autora
Jan 20 2019

Državna sekretarka Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Vlade Republike Srbije Tatjana Matić ocenila je danas da elektronska trgovina može značajno doprineti razvoju mikro, malih i srednjih preduzeća u Srbiji i bitno uticati na ukupan rast ekonomije.Matić je, na uvodnom sastanku povodom početka projekta „Jačanje elektronske trgovine u Republici Srbiji“, istakla da iako elektronska trgovina u Srbiji beleži rast poslednjih godina, ona još nije dovoljno razvijena. Prema njenim rečima, broj stalnih korisnika elektronske trgovine porastao je sa 18 odsto od ukupnog broja korisnika interneta u 2011. godini na 30,9 odsto u 2018. godini.

Broj stalnih korisnika elektronske trgovine porastao na 30,9 odsto u 2018. godini.Državna sekretarka Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Vlade Republike Srbije Tatjana Matić ocenila je danas da elektronska trgovina može značajno doprineti razvoju mikro, malih i srednjih preduzeća u Srbiji i bitno uticati na ukupan rast ekonomije.

Matić je, na uvodnom sastanku povodom početka projekta „Jačanje elektronske trgovine u Republici Srbiji“, istakla da iako elektronska trgovina u Srbiji beleži rast poslednjih godina, ona još nije dovoljno razvijena.

Prema njenim rečima, broj stalnih korisnika elektronske trgovine porastao je sa 18 odsto od ukupnog broja korisnika interneta u 2011. godini na 30,9 odsto u 2018. godini.

Ipak, činjenica da 45,4 odsto korisnika interneta nikada nije kupovalo i poručivalo robu ili usluge onlajn, ukazuje na to da je potrebno uložiti napor u razvoj ove oblasti, pre svega na planu unapređenja legislative i jačanje poverenja potrošača u ovaj vid trgovine, objasnila je Matić.

Ona je saopštila da je u cilju podsticanja bržeg razvoja e-trgovine, Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija formiralo međuresornu Radnu grupu sa zadatkom da identifikuje prepreke u razvoju elektronske trgovine i pripremi Akcioni plan za unapređenje te vrste trgovine u Srbiji za period od 2019. do 2020. godine.

Ekspertska podrška Radnoj grupi kroz projekat „Jačanje elektronske trgovine u Republici Srbiji“, u okviru projektne saradnje podrazumeva prepoznavanje i otklanjanje barijera koje otežavaju i usporavaju razvoj elektronske trgovine na domaćem tržištu, sa ciljem dostizanja konkurentne prednosti domaćeg tržišta u regionu, ali i daljeg razvoja u skladu sa trendovima i izazovima koji karakterišu najveća svetska onlajn tržišta, poput kineskog i tržišta SAD, napomenula je Matić.

Ona je podsetila na to da su predviđanja da će se do 2030. godine više od 85 odsto preduzeća globalno baviti e-trgovinom, i da je neophodno da Srbija razvija ovu oblast kako bi iskoristila sve tehnološke potencijale za ekonomski progres.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik