Ulaganja Mineko grupe premašila 20 miliona dolara

Bez autora
Jan 22 2019

Iako je u drugom polugodištu 2018. godine došlo do sniženja cena obojenih metala na međunarodnom tržištu, predstavnici britanske kompanije Mineko Limited zadovoljni su rezultatima poslovanja, a ukupna ulaganja u protekloj godini u Srbiji i Bosnu i Hercegovini premašila su 20 miliona dolara. Kompanije, u kojima je Mineko sa partnerima vlasnik, otvorile su oko 115 novih radnih mesta, rekao je direktor Mineko Ltd-a Bojan Popović novinarima u Beogradu predstavljajući rezultate rada u protekloj godini. Nakon što smo 2017. ostvarili najbolje rezultate od kada postojimo, i prethodnom godinom možemo da budemo zadovoljni, uprkos sniženju cena na međunarodnom tržištu obojenih metala. Nešto slabija dobit iz poslovanja u odnosu na prethodnu godinu nije usporila razvojni program Mineka, dodao je Popović.

Ulaganja Mineko grupe premašila 20 miliona dolaraIako je u drugom polugodištu 2018. godine došlo do sniženja cena obojenih metala na međunarodnom tržištu, predstavnici britanske kompanije Mineko Limited zadovoljni su rezultatima poslovanja, a ukupna ulaganja u protekloj godini u Srbiji i Bosnu i Hercegovini premašila su 20 miliona dolara.

Kompanije, u kojima je Mineko sa partnerima vlasnik, otvorile su oko 115 novih radnih mesta, rekao je direktor Mineko Ltd-a Bojan Popović novinarima u Beogradu predstavljajući rezultate rada u protekloj godini.

„Nakon što smo 2017. ostvarili najbolje rezultate od kada postojimo, i prethodnom godinom možemo da budemo zadovoljni, uprkos sniženju cena na međunarodnom tržištu obojenih metala. Nešto slabija dobit iz poslovanja u odnosu na prethodnu godinu nije usporila razvojni program Mineka”, dodao je Popović, a prenosi Tanjug.

Popović je istakao da je Mineco u toku prethodne godine, u maju, otvorio rudnik olova kod mesta Olovo u BiH, što je prvi novi rudnik sa podzemnom eksploatacijom posle 30 godina.

Osim 4,5 miliona dolara uloženih tokom proteklih 12 meseci u dalji razvoj rudnika i njegovu infrastrukturu, naručena je i izrada pogona gravitacione separacije za proizvodnju olovnog koncentrata iz rude.

Prve isporuke olovnog koncentrata iz tog rudnika mogu se očekivati na leto.

Jedan od rudnika Mineka je i Rudnik Bosil-Metal u Bosilegradu, a prema rečima Popovića, u njemu je u toku faza pilot projekta, u kome se ispituju rezultati probne proizvodnje koncentrata iz otkopane rude radi izrade projekta komercijalne flotacije.

„Taj rudnik predstavlja veliku razvojnu šansu Bosilegrada i mi smo uvereni da će ta opština da se izdigne iz najniže kategorije razvijenosti kada krene komercijalna proizvodnja koncentrata olova, cinka i bakra 2020 i 2021. godine”, rekao je Popović.

Što se tiče ostalih rudnika u kojima je Mineko jedan od vlasnika Groš u BiH zabeležio je ulaganja od oko tri miliona dolara u razvoj, dok je Rudnik kod Gornjeg Milanovca uložio blizu 5,5 miliona u svoju proizvodnju i budućnost.

Takođe i u Velikom Majdanu kod Ljubovije su ostvareni dobri rezultati tokom prethodne godine.

Popović je dodao da su kontinuirana velika ulaganja u geološka istraživanja, kako u Srbiji tako i u Bosni, doveli do toga da je Mineko u protekloj godini svom timu geologa dodao i tim za istraživacka bušenja, koji omogućava efikasniju uslugu postojećim rudnicima i novim nalazištima..

Popović je rekao i da se u protekloj godini kao najzahtevniji projekat Mineka pokazao projekat izgradnje male hidro-centrale na reci Drinjača u Bosni, nedaleko od Zvornika, pre svega zbog izrazito kompleksne geološke strukture lokaliteta.

Direktor operacija Mineko LTD Dominik Roberts rekao je da je nesumnjivo da rudarstvo stvara bogatstvo i obezbeđuje zapošljavanje i da projekti koji se sprovode imaju veliki značaj na male lokalne zajednice.

„Sa doprinosom koji su već stvorile kompanije kao što je Mineko i sve većim investicijama kompanijama Zijin i Rio Tinto, cilj Vlade Srbije od pet odsto BDP-a biće postignut u godinama koje dolaze. Još važnije je što će industrija obezbediti stalno zapošljavanje za desetine hiljada radnika” naveo je Roberts.

Mineko je međunarodna grupa kompanija čije su osnovne delatnosti trgovina obojenim metalima i rudnim koncentratima, metalurgija, investiranje u rudarstvo i geološka istraživanja.

U Evropi, Mineko sa partnerima zapošljava oko 2.500 ljudi, od kojih oko 1.600 radi u regionu Zapadnog Balkana.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik