Koliko je smederevski čelik otporan na evropske kvote?

Bez autora
Jan 22 2019

Predsednik HBIS grupe Ju Jong sastaće se u utorak sa premijerkom Anom Brnabić, saznaje RTS. Jedna od tema razgovora biće i kvote, koje je na izvoz čelika iz trećih zemalja pa i Srbije, uvela Evropska komisija. Kineski trojanski konj, u tri reči su evropski proizvođači čelika opisali smederevsku železaru. U njima leži i odgovor zašto je Brisel, zbog čelika, u protekle tri godine vodio tri postupka protiv Srbije. Poslednja u nizu je prošlonedeljna odluka: uvođenje kvota na čelik iz trećih zemalja, uključujući i Srbiju. Profesor Ekonomskog fakulteta Ljubodrag Savić kaže da je prvi počeo američki predsednik Tramp, koji je, na neke evropske i na kineske proizvode, uveo deset i 25 procenata carinsku stopu.

Koliko je smederevski čelik otporan na evropske kvote?Predsednik HBIS grupe Ju Jong sastaće se u utorak sa premijerkom Anom Brnabić, saznaje RTS. Jedna od tema razgovora biće i kvote, koje je na izvoz čelika iz trećih zemalja pa i Srbije, uvela Evropska komisija.

Kineski trojanski konj, u tri reči su evropski proizvođači čelika opisali smederevsku železaru. U njima leži i odgovor zašto je Brisel, zbog čelika, u protekle tri godine vodio tri postupka protiv Srbije. Poslednja u nizu je prošlonedeljna odluka: uvođenje kvota na čelik iz trećih zemalja, uključujući i Srbiju.

Profesor Ekonomskog fakulteta Ljubodrag Savić kaže da je prvi počeo američki predsednik Tramp, koji je, na neke evropske i na kineske proizvode, uveo deset i 25 procenata carinsku stopu.

"Evropa, naravno, ne može sedeti skrštenih ruku i to je njihov odgovor na to što je uradio gospodin Tramp", rekao je Savić.

Svetska trgovinska organizacija već je objavila kakva ograničenja u narednom periodu stoje pred smederevskom čeličanom. Na evropsko tržište prošle godine izvezela je gotovo milion tona. Najviše smo izvozili toplo valjani čelik, na koji je uvedena globalna kvota.

Sve zemlje van EU moći će u narednih pet meseci da izvezu 3,3 miliona tona. Svaku sledeću, Brisel će cariniti sa 25 odsto.

"S obzirom na najave iz Železare Smederevo da se želi povećati izvoz na tržište EU, to bi onda definitivno imalo uticaja. Ukoliko se pređu te količinske kvote, Srbija će i dalje biti u mogućnosti da izvozi na tržište EU, ali će se dodatno primenjivati carine u iznosu od 25 odsto", kaže izvršna direktorka Centra za evropske politike Ranka Miljenović.

Na preostale dve kategorije proizvoda smederevske železare biće uvedene pojedinačke kvote. One predstavljaju trogodišnji prosek našeg izvoza u Uniju. Za železaru to je loše rešenje, jer je trogodišnji prosek hladno valjanog čelika deset odsto niži od prošlogodišnjeg. A trogodišnji prosek belih limova – 25 odsto.

"To je jedan snažan lobi koji ništa ne prepušta slučaju. Evropska komisija je politička organizacija. Oni su interesno organizovani i potpuno je priorodno to što oni rade", kaže Savić.

Argument evropskih proizvođača čelika je da Kinezi iz Smedereva znatno povećavaju izvoz u Evropu. Briselu, ipak, nije smetalo kada je to radio američki "Ju-Es stil". A Kinezi još nisu dostigli rekordnih američkih 1,3 miliona tona izvoza.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik